Vízilabda

2023.06.12. 21:29

Szolnoki játékosokkal soraiban negyeddöntős csapatunk a vb-n

Egy híján húsz válogatott részvételével elrajtoltak az U20-as férfi vízilabda-világbajnokság küzdelmei a Bukarestben. Ahol remekel a magyar válogatott ugyanis mindhárom meccsét megnyerte, ezzel csoportja élén végzett és a negyeddöntőbe jutott.

Varga Csaba

Vismeg Zsombor (fehér sapkában) nem csak támadásban, hanem védekezésben is jeleskedik a vb-n

Forrás: Szolnoki Dózsa

Fotó: Illyés Csaba

A tornán három szolnoki vízilabdás is érdekelt, Pető Attila és Vismeg Zsombor a magyar, míg Belényesi Dávid román válogatott színeiben szerepel. Információnk szerint az utóbbi játékos a következő szezonban már a Nagyvárad csapatát fogja erősíteni.

Azért csak 19 gárda rajtolt a vb-n, mert a Kazahsztán válogatottja az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A lebonyolításról tudni kell, hogy a nyolc legerősebb csapat két kiemelt csoportban kezdte meg a tornát. A két kvartettből az első két helyezett automatikusan a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik és negyedik helyezett együttesek a nem kiemelt csoportok továbbjutói közül kapnak ellenfelet a középdöntőben. A Kovács Róbert szövetségi edző irányította válogatottunk, az éremrényében utazott a román fővárosba.

A mieink egy presztízs rangadóval, a szerbek ellen kezdték meg a világbajnokságot. Csapatunkat fűtötte a visszavágás vágya, hiszen a tavalyi U19-es Eb elődöntőjében fájó vereséget szenvedtek a szerbektől. Mint az várható volt végig óriási csata folyt a medencében, háromgólos hátrányból csapatunk 12–12-es döntetlenre mentette az összecsapást, majd az ötméteres párbajban 5–3-ra jobbnak bizonyult ellenfelénél. A szolnokiak közül Vismeg Zsombor egy gólt lőtt, Pető Attila viszont nem jutott szóhoz a nyitómeccsen.

A folytatásban az amerikai együttes volt a mieink vetélytársa, amelyik három góllal legyőzte a görög csapatot nyitányon. Az első percekben ránk ijesztettek az amerikaiak, hiszen kétgólos vezetést szereztek. Aztán rá lépett a gázra válogatottunk, amelyik egy 9–0-as rohamot repesztett, innentől már csak formaság volt az összecsapás, amit 12–6-ra nyertek meg. Ezúttal Pető Attila is pólóssapkát húzott a mérkőzésen, Vismeg Zsombor pedig két találatot ért el.

– Tudtuk, hogy nagyon kemény meccs lesz, mert már játszottunk a belgrádi felkészülési tornán az amerikaiak ellen egy mérkőzést, akkor egy góllal nyertünk nyilatkozta a vilv.hu-nak Vismeg. 

Szerencsére ez a meccs jobban sikerült. Igaz, elmentek 2–0-ra, de utána nagyon összeszedtük a védekezésünket és hét góllal elhúztunk. Az utolsó negyedre egy kicsit elfáradtunk, fejben szétestünk, de a meccs már megvolt. A csapaton látszik a fejlődés, napról napra jobbak vagyunk és reméljük, hogy ez így folytatódik. Jól fel kell készülnünk a következő feladatokra is, hiszen igazából most kezdődik majd a világbajnokság.

A hétfő esti csoportzárón a két vereséggel álló görög gárdával találkoztak a mieink. Csapatunk csak győzelem esetén őrizhette elsőségét a B jelű kvartettben, mert ezt megelőző meccsen a szerbek is legyőzték az amerikaiakat. Válogatottunk szerencsére semmit sem bízott a véletlenre már az első félidő végén 10–4-re vezetett, és végül 16–9-es győzelmet aratott. A mieink közül Pető és Vismeg is két-két gólt tett a közösbe.

– Örülök, hogy az első pillanattól kezdve fel tudtuk venni a ritmust, megfelelő volt a pörgés a görögök ellen – nyilatkozta a vlv. hu-nak, Kovács Róbert szövetségi edző. 

– Meg tudtuk akadályozni a gyors lefordulásaikat, erre épült a védekezési taktikánk. Sikerült kivenni a játékból a gólerős játékosaikat, elöl pedig ismét rendkívül hatékonyak voltunk, nagyon sok gólt lőttünk. Egyébként megint rengeteg hátrányt kellett kivédekeznünk, de a szívünk a helyén volt, így tudtunk ilyen magabiztos győzelmet aratni.

Csapatunk tehát a negyeddöntőbe jutott, ahol csütörtökön az olasz vagy holland válogatott lesz az ellenfele.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában