Kosárlabda

2023.06.24. 07:30

Újabb csodára készülnek az elődöntőben Kányásiék

Szinte csodaszámba menne, ha a magyar válogatott legyőzné Spanyolországot a női kosár-Eb szombati elődöntőjében, ám a mieink épp a kontinenstorna előtt mutatták meg, képesek legyőzni a spanyolokat.

Rózsa Róbert

A spanyolok joggal veszik komolyan a Kányási Veronikával (középen) felálló magyar csapatot

Fotó: Kovács Tamás /

– A csarnokban és a hotelben is egyre többek köszönnek, és bevallom, jólesik ez a megbecsülés, és az, hogy az emberek megsüvegelik a csapat teljesítményét – ezt Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya mondta a minap. A szakember az elődöntőt megelőzően arról beszélt, új időszámítás kezdődhet, Winston Churchill szavait kölcsönözve arra célzott, „ez nem a vég kezdete, de talán a kezdet vége”.

Székely Norbert jól érzi: most helye van a nagy szavaknak.

A jelenlegi magyar válogatottban játszók fele még meg sem született, amikor Magyarország utoljára, 1997-ben bejutott a női Európa-bajnokság elődöntőjébe. Idén összejött a bravúr: a Csehország elleni, utolsó másodpercekben szerzett kosárral 62–61-re megnyert negyeddöntő után Magyarország beiratkozott a legjobb négy közé és döntőbe jutásért vívhat.

Ahhoz viszont, hogy a fináléban is láthassuk a szolnoki Kányási Veronikát is soraiban tudó magyar csapatot, újabb, még nagyobb bravúr kellene.

Ellenfelük az a Spanyolország lesz ma 17.45-kor, amely ország az elmúlt tíz évben háromszor is felült Európa trónjára, és az idei tornán is meggyőző teljesítményt hoz, a nyolc között Németországot buktatták el 67–42-re.

A mieinkkel hatszor játszottak azóta, hogy Székely Norbert irányítja a nemzeti együttest, és bizony ötször jobbnak is bizonyultak. Ám épp legutóbb, az Eb előtti felkészülés végén 77–65-ös magyar győzelem született, vagyis a győztes recept ott lapul a tarsolyban. A kapitány azonban óva intett. Szerinte az a meccs jó kiindulási alap, amely ott lesz nálunk a fejekben és lábakban, de csak az elődöntő első három percében. Aztán utána már a taktikai és egyéb elemek határozzák majd meg a játékot – vélekedett Székely.

Spanyol részről mindenesetre nyoma sincs elbizakodottságnak. Miguel Mendez, az ibériaiak szakvezetője amondó, nagy csata vár rájuk a magyarok ellen, mint ahogy a korábbi összecsapásaik is szorosan alakultak. – Két meccset vívtunk az Eb-selejtezőcsoportban, aztán két felkészülési mérkőzést nemrég Sopronban, és mindegyik nagyon kemény volt. Igazi háborúra készülünk az elődöntőben, ahol azért kicsit más lesz a helyzet, mint korábban. Nagy lesz a tét, éremért zajlik majd a meccs, meglátjuk, melyik csapat hogy kezeli ezt – fogalmazott a spanyolok trénere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában