Szoljon podcast

2023.07.06. 17:30

Kocson méreti meg magát Abony szekértoló csapata

Szombaton a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson méreti meg magát Abony szekértoló csapata. A Dél-Pest vármegyei alakulat sokat készült a hétvégi megméretésre, amely egyúttal kitűnő felkészülés az augusztus 5-i abonyi vágtára. A kőkemény sportág helyi vonatkozásairól, és a közelgő versenyről Zelei Gábor csapatkapitánnyal beszélgettünk.

Hartai Gergely

A szekértoló csapat néhány tagja (balról) Mádi Brigitta, Bucsi Krisztina, Zelei Gábor és Telek Csilla hétfőn az abonyi vágtáról szóló sajtótájékoztató vendégei voltak a városházán

A Kocson rendezendő szekértoló verseny történeti hátterét a napokban az Abonyi Tarka Rendezvények Facebook-oldal is felelevenítette. Mint írják, a 15. században a kocsi bognárok olyan újításokat végeztek a szekereken, melyek forradalmasították a személyszállítást. A település nevét vette át egész Európa, és a szekeret kocsinak kezdték szólítani. Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Tata melletti kis községben a Kocsi Fesztivált, amely a világ minden tájáról várja a turistákat. Az abonyiak meghívott vendégként vesznek részt a programon, mint elővágta rendező település.

– Már javában készülünk a szombati versenyre, Kocsra, amely bár nem kapcsolódik össze a Nemzeti Vágtával, mégis kiváló alkalom arra, hogy felmérjük a versenyerőnket – kezdte mondandóját Abony kocsitoló csapatának kapitánya. 

Zelei Gábor elmondta, a Tata közeli település fesztiválján a női csapatuk vesz majd részt, akik az elmúlt napokban keményen készültek az embert próbáló megméretésre.

– Az edzéseink része a rengeteg futás, ám van emellett egy úgynevezett gumiskocsink is, amely a tréningeket nagyban segíti. Ha hazajövünk a szombati versenyről, akkor sem pihenhetünk sokat, hiszen mindjárt kezdjük is a felkészülést az augusztus 5-i Nemzeti Vágtára, ahol szintén szerepelni fogunk. Itt azonban már vegyes csapattal indulunk, azaz három férfi és három nő méreti meg magát – magyarázta Gábor.

Mint megtudtuk, a versenyen egy hagyományos, fakerekű szekeret kell eltolniuk a versenyzőknek a meghatározott távon. A hajdani közlekedési eszközt viszont egyáltalán nem könnyű megmozdítani, az ugyanis mintegy négyszáz kilót nyom.

Arra számítunk, hogy a Kocson rendezendő eseményen kiemelkedő állóképességre lesz szükség. Itt a lányok aszfalton mozgatják majd a szekeret, az abonyi vágtán viszont már homokon tolják, ezért az állóképesség mellett komoly erőkifejtés is vár rájuk

– latolgatta az esélyeket a csapatkapitány.

Zelei Gábor, mint mondja, nagy öröm számára, hogy a különféle versenyeken Abonyt képviselheti.

– Úgy gondolom, összetartó gárda vagyunk. Ugyanakkor mindenki dolgozó ember, ezért csak a munka mellett, esténként van időnk összejönni és készülni. Az edzéseink színtere a Parkerdő. Ezeken az alkalmakon általában csatlakoznak hozzánk önkéntesek is, akik felülnek a gumiskocsira. Ami pedig külön öröm, hogy szurkolótábor is elkísér bennünket a megmérettetésekre, gyakran fiatalok, sőt, családok is velünk tartanak az izgalmas versenyekre – fogalmazott az abonyi csapatkapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában