Vízilabda

2024.01.12. 10:23

Az olimpiai bajnokon keresztül vezet a magyarok útja az elődöntőbe

A magyar férfi-vízilabda­válogatott a zágrábi Európa-bajnokság negyeddöntőjében az olimpiai bajnok szerb válogatottal találkozik pénteken délután.

Kovács Levente

Akarattal, szívvel és erős mentalitással kompenzálná rutintalanságát férfiválogatottunk

Fotó: Illyés Tibor/ MTI

Nem vár könnyű ellenfél férficsapatunkra pénteken az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, ugyanis a legutóbbi olimpia győztesével, Szerbiával kell megmérkőznie a mieinknek a legjobb négy közé jutásért.

A szerbek a B divízióban kaptak helyet, miután a 2022-es spliti kontinensviadalon csak a kilencedik helyen végeztek. Ebből kifolyólag könnyű csoportba kerültek a mostani Eb-n, ami nem nagyon izzasztotta meg szomszédainkat. Izraelt 22–1-re, Németországot 14–6-ra, Máltát 21–4-re győzték le, így toronymagasan megnyerték a C jelű négyest.

A csoportgyőzelem az ő esetükben azonban nem ért automatikus negyeddöntőt, ugyanis a B divíziós kvartettek első helyezettjei a nyolcaddöntőbe jutottak előbb. 

A szerb válogatott a legjobb tizenhat között Franciaországgal találkozott, itt azonban már nehezebb feladat várt szomszédainkra. Jobban kezdte a mérkőzést Szerbia, ezt követően azonban a franciák felzárkóztak, sőt fordítani is tudtak, egyedül Dusan Mandics találatának köszönhették csak a szerbek, hogy nem hátrányból fordultak, 6–6. A második félidőre viszont már jobban jöttek ki, mint a gallok, akik a meccs végére elfáradtak, így végül Szerbia 14–10-re megnyerte a mérkőzést, és bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe.

A szerb keretben egyébként több ismerős arcot is felfedezhetünk a magyar OB I.-ből, számunkra viszont a legjobban Radomir Drasovics és Viktor Rasovics neve csenghet, ugyanis korábban mindketten játszottak a Dózsában. Előbbi 2019 és 2021 között, utóbbi 2018 és 2020 között szerepelt Szolnokon.

A magyar és a szerb válogatott nem is olyan rég, de­cemberben, az E.ON-kupán találkozott utoljára. Akkor 12–12-re zártak a felek, majd végül ötméteresek után szomszédaink nyertek 16–14-re. A két nemzeti csapat egymás elleni párharcaiból egyébként megfigyelhető, hogy az utóbbi időben felváltva nyertek az együttesek. Ebből kiindulva tehát Magyarország sikere következik, azonban ez közel sem lesz olyan egyszerű feladat, ugyanis jelenlegi ellenfelünknek még nincs kvótája az olimpiára, emiatt pedig mindenképpen motiváltak lehetnek.

Ezzel talán nincs gond a mie­inknél sem, fiatal keretünk játékosai ugyanis égnek a bizonyítási vágytól, egyszer pedig már megmutatták, hogy bármire képesek és nem szabad őket félvállról venni. Erről beszélt Dusan Mandics is, a szerb válogatott, illetve a Ferencváros játékosa a franciák elleni mérkőzésüket követően.

– Mintha a legeslegjobb csapatukkal találkoznánk. Másként nem is lehet. Láttuk, mennyire motiváltak és tehetségesek. Öttel megverték az olaszokat, valami egészen lenyűgöző teljesítménnyel – nyilvánvaló, hogy egy pillanatra sem engedhetjük le a fegyvereinket.

A magyar csapatból jobbszélsőnk, Burián Gergely nyilatkozott a waterpolo.hu-nak, aki szerint semmi másra nincs szüksége a csapatnak, mint ugyanarra a fegyelmezettségre és eltökéltségre, mint eddig.

– Nem félünk senkitől. Bebizonyítottuk, hogy hiába van több fiatal és relatíve rutintalan játékosunk, ha betartjuk a Zsolt által kért taktikát és így küzdünk egymásért, akkor eltüntethetjük az esetleges fizikális, erőbeli különbségeket, de még a taktikaiakat is. Akarattal, szívvel és erős mentalitással mindent tudunk kompenzálni.

A mieink az olaszok elleni győzelmet követően pihenőnapot kaptak Varga Zsolt szövetségi kapitánytól, melyen városnézés, illetve szaunázás volt a programja csapatunknak. Nagy Ádámék szerdán viszont már ismét edzésbe álltak, este pedig közösen megnézték a Franciaország–Szerbia mérkőzést, így válogatottunk ki tudta elemezni leendő ellenfelét.

Szükség is volt rá, ugyanis a szerbek kimondottan nagy játékerőt képviselnek. A sorsolásunk sem a legkedvezőbb, ugyanis az egyik, ha nem a legerősebb riválist kaptuk meg a nyolc között. Az olaszok elleni mérkőzés bizonyára feldobta a mieink hangulatát, és bíznak abban, hogy pénteken 15 órától sikerül hasonló teljesítményt nyújtani Szerbiával szemben is.  

A két csapat útja a negyeddöntőig

Magyarország: Magyarország–Görögország 8–10, Grúzia–Magyarország 11–15, Magyarország–Olaszország 10–5.

Szerbia: Szerbia–Izrael 22–1, Szerbia–Németország 14–6, Szerbia–Málta 21–4, Franciaország–Szerbia 10–14.

A negyeddöntők programja

Péntek: Magyarország–Szerbia, 15.00, Spanyolország–Grúzia/Románia, 16.30,  Horvátország–Görögország/Hollandia, 18.30, Olaszország–Montenegró, 20.15.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában