Kosárlabda

2024.01.13. 07:50

Élesben vív kupatesztet az Olaj a liga egyik legjobb védelme ellen

Debrecenbe kéne menni. Az ám, de nyerni is kéne a Szolnoki Olajbányásznak, márpedig a szombat 18 órai, DEAC elleni találkozó biztos sikert nem, verejtéket annál inkább ígér.

Rózsa Róbert

Nagy kérdés, hogy az elmúlt időszak gyengélkedései után vajon milyen zsugával áll elő Révész Ádám (labdával) és csapata Debrecenben

Fotó: Nagy Balázs

A debreceni páros első felét igyekszik elfogyasztani szombaton a Szolnoki Olajbányász legénysége. Nem kulináris élvezkedésről van szó, és még az is lehet, hogy semmilyen élvezet nem lesz a dologban.

Arról van szó, hogy a piros-­feketék a DEAC vendégei lesznek ma a bajnoki alapszakasz 16. fordulójában, majd január 24-én ismét a debreceniekkel csapnak össze, immár hazai környezetben, a Zsíros Tibor Magyar Kupa negyeddöntőjében. Utóbbi találkozó tétje, hogy melyik csapat szerez indulási jogot az április 6–7-én rendezendő négyes döntőbe.

Márpedig ha van csapat, amely garantáltan megakad az ellenfelek torkán, az Andjelko Mandics gárdája.

A DEAC hazai tekintetben iszonyú magas szintre fejlesztette védekezését, a Falco csapatával karöltve e téren messze kitűnnek a ligából. Mindennél többet mond: eddig 15 találkozójukból csak ötször fordult elő, hogy az ellenfél 80 pontnál többet szerezzen ellenük. Ehhez jön a brutális magasszekció az exszolnoki Andre Williamsonnal, így bár átlagban kevés pontot szereznek, gyötrelmes út az, amely a mostani DEAC-on át vezet a győzelemig.

Márpedig muszáj lenne valamit mutatnia a Tisza-parti gárdának. Az Olaj jól startolt ősszel, ám a kezdeti lendület elcsitult, jöttek a vereségek és ezzel párhuzamosan az edzőváltás is, így január közepén a Szolnok épphogy pozitív mérleggel áll az Úr színe előtt – meg a tabella negyedik helyén. Merthogy a nyolc győzelemmel és hét vereséggel rendelkező Olajbányász a mezőny sűrűsége okán még ezzel az amúgy szerény teljesítménnyel is az élmezőnyben tudott maradni.

Ahhoz viszont, hogy ott is maradjon, most már győzelmek kellenek.

Az alapszakasz 1-2. helye bizonyára elkelt, a fennmaradó play-off helyekre – pláne a pályaelőnnyel járó 3-4. pozícióra – nyolc-kilenc, szinte egy rakáson lévő csapat veti rá magát a folytatásban, köztük a mai ellenfél DEAC is.

Látták a fordulatszám-növelés szükségét a Tiszaligetben is, ezért a klub az új évet a játékospiacon kezdte. Meg is találták Anthony Durhamet, aki a megüresedett, ötödik légiós posztra érkezett Svédországból. A 29 éves amerikai dobóhátvéd a jelenlegi svéd élvonalban 19,5 pontot, 5,1 lepattanót és 4,0 asszisztot átlagolt, így joggal remélhetik: erőssége lesz az Olajnak is. Mellette remélhetőleg az elmúlt hetekben érkezett irányító, Sztrahinja Jovanovics is mihamarabb beilleszkedik Szarvas Gábor rendszerébe.

– Nagyon élvezem a város és a klub atmoszféráját, tárt karokkal fogadtak – mondta a minap utóbbi kapcsán Jovanovics. A szerb játékos a DEAC-meccsről is szólt a klubhonlapnak, mint mondta, volt egy hetük a mérkőzésre, így minden apró részletre felkészültek. – Győztes mentalitású csapat vagyunk, biztos vagyok abban, hogy változtatunk a jelenlegi helyzetünkön – értékelt Jovanovics, hozzátéve, szeretnék visszaszerezni legalább a harmadik helyet a bajnoki tabellán.

Októberben, az akkor még Miodrag Rajkovics vezette Olaj 73–66-ra legyőzte a DEAC-ot az alapszakasz első körében. Ahhoz, hogy Debrecenben is sikerrel járjanak, elő kell kapni azt a győztes mentalitást. Annak hiányában már a páros első fele is nagy falat lehet.

Az NB I. 16. fordulójának párosításai:

Szombat: DEAC–NHSZ-Szolnoki Olajbányász, Kometa Kaposvári KK–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, Sopron KC–Egis Körmend, MVM OSE Lions–Arconic-Alba Fehérvár, Atomerőmű SE–NKA Universitas Pécs, SZTE-Szedeák–Budapesti Honvéd, 18.00. Pénteken játszották: Kecskemét–ZTE KK 93–81

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában