Sport

2024.02.02. 08:00

Tizenkilenc fényes érmet karbirkóztak össze a besenyszögi szkanderosok a szegedi ob-n

Az új esztendő utolsó januári hétvégéjén került sor Szegeden az évadnyitó Szkander Országos Bajnokságra. A megméretésen a besenyszögi Donkesz Team tagjai is asztalhoz álltak, és összességében hét arany-, három ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek a számos előkelő helyezés mellett.

Mészáros Géza

Donkó Patrik egymaga három aranyat és egy ezüstérmet gyűjtött be

Fotó: Mészáros Géza

– Szenzációs évkezdet! – foglalta össze röviden hírportálunknak is a szegedi ob tapasztalatait Csabai Atilla, a Magyar Szkander Szakszövetség elnöke. A sportág első emberétől megtudtuk, hogy a szegedi Ifjúsági Házban megrendezett rangos viadalra közel ötszáz nevezés érkezett. Az országos bajnokság az első Eb-válogató is volt egyben.

A Magyar Szkander Szakszövetség elnöke szerint sportáguk egyre erősebb itthon, egyre többen kapcsolódnak be az egyes szkanderklubok munkájába, és ez meglátszott a hétvégi országos bajnoki fordulón is. Csabai Atilla kiemelte, dicséretes, hogy főleg utánpótláskorúak érdeklődnek a szkander iránt.

– Szegeden óriási versenyt láthattunk, telt házzal ment az országos bajnokság, és négy asztalon zajlottak a küzdelmek. Volt olyan időszak, amikor elég volt két asztal egy ob lebonyolításához, azonban most olyan nagy létszámú mezőny jött össze, hogy csak így lehetett megrendezni a viadalt – adott hangot örömének a szakember.

A sportvezető a válogatott versenyzőkkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tavaly év végi megmérettetéseken voltak olyan szkanderosok, akiknél formahanyatlás állt be.

– A szegedi küzdelmek után kijelenthető, ez már a múlt. Biztató formákat láttunk többeknél. Kiemelni nem szeretnék senkit sem, de megemlítem a besenyszögi Donkó Patrikot, továbbá Jónás Márkot és Bodrogi Gellértet, akik nagyot versenyeztek, és ha így folytatják az edzésmunkát, szép eredményeket érhetnek el – összegzett Csabai Attila.

– Az előzetesen elvárt eredményeket hozták a fiatalok – szólaltattuk meg az országos bajnokságon való szereplés kapcsán Donkó Csabát, a Donkesz Team elnökét is.

– A csapatösszesítésben a nagyobb létszámú, sok tekintetben esélyesebb büki Dóró Team Szkander Sportegyesület mögött a második helyen végeztünk. Ez is mutatja erőnket. Általában mi egy tizenkét fős csapattal veszünk részt a nagyobb versenyeken, ezúttal is ennyi fiatalt neveztünk az ob-re. Patrik fiam kiemelkedett a mezőnyből a három aranyával, amely simán négy lett volna, ha a döntőben nem talált volna valamilyen szabálytalanságot nála a bíró – vélekedik a besenyszögi klub elnöke.

Donkó Csaba elmondta, Szegeden tudták meg, hogy Donkó Patrikot választotta meg a szövetség a 2023-as év junior versenyzőjének, mely elismerést a közeljövőben ünnepélyes keretek között fogják átadni a fiatal besenyszögi sportolónak a szervezet vezetői.

A válogatott több tagja egy csehországi Európa Kupán indul a közeljövőben, az utánpótláskorúak pedig a Visegrad Junior Grand Prix-n állnak asztalhoz. Utóbbi versenyt a V4-es országok felváltva rendezik meg. Tavaly Magyarország volt a házigazda, idén pedig Csehország várja a fiatalokat. Április 6-án megrendezik a Nemzeti Döntőt a Bács-Kiskun vármegyei Madarason, aztán májusban jöhet a pozsonyi Európa-bajnokság.

A szolnoki Kőváriné Ivánfi Brigitta versenyzőként nem indult a szegedi országos bajnokságon. A többszörös országos-, világ- és Európa-bajnok karbirkózó az ob-n a döntnökök csapatát erősítve ezúttal „csak” bíráskodott.

A besenyszögi Donkesz Team szegedi ob-n elért eredményei

Miklós Adrienn (12 év alattiak): Bal: 3.; Jobb: 4.

Nagy Anasztázia (12 év alattiak): Bal: 4.; Jobb: 3.

Csabajda Bianka (Serdülő lány Open): Bal: 4.; Jobb: 4.

Gólya Adrienn (Serdülő lány Open): Bal: 3.; Jobb: 3.

Csőke Csaba (Serdülő fiú Open): Bal: 3.; Jobb: 3.

Botta-Dukát Bettina (Serdülő lány Open): Bal: 2.; Jobb: 1. (Junior lány): Bal: 3.; Jobb: 1.

Donkó Patrik (Junior 75): Bal: 2.; Jobb: 1. (Senior 75): Bal: 1.; Jobb: 1.

Csajbók Tamás (Junior 85+): Bal: 3.; Jobb: 2.

Donkó Márk (Senior 65): Bal: 3.; Jobb: 1.

Donkó Csaba (Senior 75): Középmezőny

Pető Zoltán (Senior 85+ kg): Bal kéz: 6. helyezés; Jobb: 4.

Botta-Dukát Gábor (Senior 105+): Jobb: 1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában