Kosárlabda

2024.03.02. 20:53

Győzelemmel debütált az Olajbányász élén Oliver Vidin – galériával

Hasonlóan alakult a Szolnoki Olajbányász márciusi mérkőzése a Kecskemét ellen, mint a novemberi. Az eleje szoros volt, ráadásul inkább a hírösvárosiaknál állt a játék. A folytatásban azonban szinte állva hagyták ellenfelüket a piros-feketék, akik végül tizenegypontos különbséggel győztek hazai pályán.

Kovács Levente

Nagy reményeket fűztek az Olajbányász szimpatizánsai – akik kis híján meg is töltötték a Városi Sportcsarnok lelátóit – a sereghajtó, Kecskemét elleni NB I.-es bajnoki mérkőzéshez, hiszen először ült a kispadon Oliver Vidin, a piros-feketék új vezetőedzője. Az ellenfél padján is találkozhattunk ismerős arccal, a hírösvárosiakat ugyanis az az Sztojan Ivkovics vezeti, aki korábban játékosként és edzőként is tevékenykedett Szolnokon. A mérkőzés előtt viszont nem részesült szívélyes fogadtatásban Ivkovics.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász, sport, kosárlabda
Jól zárt a fehér mezes Olajbányász védelme a Kecskemét ellen, mindössze 59 pontot kapott az egész mérkőzésen
Fotó: Mészáros János

Könnyű mérkőzésre nem lehetett számítani, ugyanis az alapszakasz hajrájában járunk, és habár a meccs előtt utolsó volt a KTE, még a liláknak is van esélye bejutni a rájátszásba, az Olajbányász pedig igyekezett megtartani harmadik helyét.

Meglátszódott már a mérkőzés elején is, hogy a kecskemétiek nem adják könnyen a győzelmet, minden labdáért és pontért kőkeményen meg kell dolgozniuk a Tisza-partiaknak, akik az első negyed feléhez érve 15–11-es hátrányba kerültek. Az első játékrészben a piros-feketék védekezése rendben volt, a támadás viszont akadozott, így 20–17-es hírösvárosi vezetéssel zárult az első tíz perc.

A folytatásban sem indult be a pontgyár, az első kosárra több mint három percet várni, sajnos azonban az is vendégoldalról érkezett. Erre azonban válaszként állva hagyta ellenfelét Vidin gárdája: Pallai Tamás tripláját, James Eads zsákolását, illetve Sztrahinja Jovanovics közelijét követően, Demajeo Wiggins is betömte a labdát, így már 26–22-re az Olajbányász vezetett. A nagyszünetig pedig tovább növelték előnyüket a piros-feketék, 37–26. Ehhez kellett az is, hogy jól zárt a szolnokiak védelme, a Kecskemét csupán 27%-kal dobott mezőnyből húsz perc alatt, és csak hat pontot szerzett a második negyedben.

A második félidő Wiggins óriási blokkjával kezdődött, majd Eads kosarával folytatódott, a meccs képe tehát nem változott, a KTE továbbra is szenvedett elöl, Ivkovics edzőnek gyorsan időt is kellett kérnie a harmadik felvonás elején 43–26-nál. Majd kicsit zárkóztak ugyan a hírösvárosiak, a játékrész végére azonban tovább nyílt az olló a két csapat közt, 59–39.

A zárófelvonás elején kissé leeresztett az Olaj, a Kecskemét egy 15–2-es rohammal közeledett, és tette így szorossá a végjátékot, 61–54. Eads triplája viszont némileg visszalendítette a csapatot, majd Pongó Máté hármasával visszaállt a kétszámjegyű különbség, 68–54. A feszült hangulatú találkozón viszont végül megtartotta előnyét az Olajbányász, és 70–59-re legyőzte a sereghajtó KTE csapatát.

Hasonlóan alakult tehát ez a mérkőzés is, mint az őszi, ahol szintén nehezen indult a találkozó, a vége viszont magabiztos szolnoki sikert hozott.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 70–59 (17–20, 20–6, 22–13, 11–20)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1800 néző. Vezette: Kapitány Gellért, Makrai Márton, Pozsonyi László (Páli dr. Kálmán) 

Szolnok: Jovanovics 9/3, EADS 14/3, PALLAI 12/12, Thomas 2, Wiggins 9. Csere: Lukács N. 8, Rudner, Révész 2, PONGÓ 12/6, Durham 2. Edző: Oliver Vidin.

Kecskemét:  Sinik 6, Bogues 11/3, Ivkovics 5/3, Lukovics 8/3, KARAHODZICS 11. Csere: Tóth B., Körmendi, Kucsera 7/3, Dramicanin 5, Wittmann 6/6. Edző: Sztojan Ivkovics.

Kipontozódott: Thomas (37.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 4–5, 4. perc: 6–12, 6. perc: 12–17, 8. perc: 17–20, 12. perc: 17–20, 14. perc: 24–22, 16. perc: 26–22, 18. perc: 32–24, 22. perc: 43–26, 24. perc: 45–32, 26. perc: 49–34, 28. perc: 54–35, 32. perc: 61–46, 34. perc: 61–51, 36. perc: 62–54, 38. perc: 68–57.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Feszült mérkőzés volt, a játékosokon is lehetett érezni, de új edzővel mindig az az első. A meccse nagy részében jól védekeztünk, ebből könnyű támadásokat is tudtunk indítani. Húsz ponttal is vezettünk, ezt követően viszont kicsit kiengedtünk, és ki nem kényszerített hibákból hagytuk felzárkózni az ellenfelet. Lecsökkent az előnyünk, pedig a Kecskemét nem változtatott a játékán, labdákat pocsékoltunk el, nem is dobtunk hatékonyan, a legjobb dobóink nem teljesítettek jól. A jövőre nézve végig koncentrálni kell az összecsapásokon, mert engedhetjük ki az előnyt a kezeink közül. Legközelebb Szombathelyre megyünk, amely kilóg a mezőnyből, de ebben a bajnokságban mindenki jó csapat mert szoros a mezőny. Amit gyakoroltunk az bevált, korábban többször is száz közeli pontokat kaptunk, ezt kellett először rendbe tenni, ami sikerült is.

Sztojan Ivkovics, a Kecskemét vezetőedzője: – Nagyon kemény meccs volt, végéig a védekezés dominált a mérkőzésen. Botrányosan büntetőztünk, ha azokat jobban dobjuk, akkor nem mondom, hogy nyerünk, de egylabdás találkozó lehetett volna. A Szolnok összeszedett, fizikális kosárlabdát játszott. Voltak olyan részei az összecsapásnak, ami  inkább az amerikai focira hasonlított, ehhez csak végén tudtunk alkalmazkodni, így kétszámjegyű különbséggel kikaptunk. Sok sikert a Szolnoknak, kívánom, hogy tartsák meg jó pozíciójukat a tabellán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában