Evezés

2024.03.07. 12:00

Párizsi olimpiai indulásban bíznak a Szolnoki Sportcentrum kiválóságai

Itt a tavasz, itt van újra, ami azt is jelenti, hogy a vizes sportokban is közeledik a versenyidőszak. Egyelőre még edzőtáborban gyűjtik az erőt a Szolnoki Sportcentrum–Sportiskola válogatott evezősei, ezt követően március közepén már a szegedi Eb-válogatón kell számot adniuk tudásukról.

Varga Csaba

Az olimpia évében vagyunk, július 27-én rajtolnak az evezősversenyek az ötkarikás játékokon. Előtte azonban, április utolsó hétvégéjén az Európa-bajnokságon és kvalifikációs viadalon Szegeden, majd május 17. és 19. között Svájcban, a luzerni regattán lehet kiharcolni az olimpiai részvételt. A mindezeket megelőző magyarországi válogatónak a szegedi Maty-éri pálya ad otthont március 16-án és 17-én. Molnár Dezső, a Szolnoki Sportcentrum–Sportiskola vezetőedzője, egyben szövetségi edző szerint versenyzőik egész télen szorgalmasan készültek a közelgő megméretésekre.

Szolnoki Sportcentrum, evezés
Horvátországban készülnek a tavaszi versenyekre a Szolnoki Sportcentrum evezősei
Fotó: Facebook.com / Tisza Evezős Egylet

– Szolnokon vízen, konditeremben, uszodában és az ergométeres tréningeken igyekeztünk felkészülni, ezek mellett két hetet Törökországban is dolgoztunk, kedd óta pedig már a horvátországi Sibenikben tesszük a dolgunkat. Tulajdonképpen nem sok időnk van, most már a gyorsaságot kell fejleszteni, hiszen bő két hét múlva válogató lesz Szegeden.

Történelmi jelentőségű lesz április 25. és 28. között Szegeden az evezős-Európa-bajnokság, valamint olimpiai kvalifikációs regatta, Magyarország 53 éve már rendezett Eb-t, kvalifikációs versenyt viszont még soha. A sportág nemzetközi szövetségénél a végrehajtó bizottság tagjaként tevékenykedő Szántó Éva legutóbb az M4 Sporton kiemelte: az Eb az év egyik legfontosabb viadala az olimpiát megelőzők közül a sportágban, így nagy várakozás övezi.

– Nagyon bízom abban, hogy a hazai pálya előnyeit kihasználva sikerül kvótákat szereznünk a párizsi olimpiára. Nagyon erős nemzetek kerülnek oda, kiélezett, nagy verseny lesz, élet-halál harc – fogalmazott a sportvezető.

A szolnokiak közül Furkó Kálmán a győri Szabó Bence oldalán a könnyűsúlyú kétpárban készül a megméretésekre. Szeretnék kivívni az indulás jogát az olimpiai kvalifikációs versenyen, ezzel együtt elcsípni a két kiosztandó kvóta valamelyikét.

– Bencével extrán motiváltak vagyunk, egyrészt azért, mert rég volt ilyen volumenű nemzetközi evezős verseny Magyarországon, másrészt annak okán, hogy a könnyűsúlyú dubló Párizsban utoljára szerepel az olimpia programján – nyilatkozta Kálmán. – Tisztában vagyunk azzal, hogy ez lesz az utolsó lehetőségünk arra, hogy kijussunk az olimpiára. Életünk eddigi legjobb formájába akarunk kerülni áprilisra.

A szolnokiak soraiból ugyancsak gőzerővel készül a versenyekre a tavaly üstökösként feltűnt Pádár Luca. A mindössze 18 esztendős versenyző az elmúlt évben ezüstérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon egypárevezősben, a magyar bajnokságon nyert a saját korosztályában és U23-ban is, a felnőtteknél pedig másodikként végzett. Eredményei elismeréseként megkapta az Év Női Jövő Reménysége díj mellett az Év Női Evezőse kitüntető címet is.

– Az U23-as Eb-n szeretnék érmet szerezni, mert az nagy dolog lenne, a világbajnokságon pedig a legjobb hatba kerülni – mondta legutóbb lapunknak Luca. – És ha mégis sikerülne kvalifikálni az olimpiára, akkor nagyon büszke leszek, mert ez az egyik legnagyobb álmom. Kevés embernek adatik meg, hogy ilyen fiatalon kijusson az olimpiára, jó lenne közéjük tartozni. Azért edzek nap mint nap, hogy ezt átélhessem.

Végül, de nem utolsósorban a sportcentrum kiválóságai közül a Simon Béla, Juhász Adrián duó kormányos nélküli kettesben próbál majd szerencsét. Rutinos, sok nagy csatát megélt versenyzőkről van szó. Közülük Simon negyedik, míg Juhász harmadik olimpiájára készül. Más hajóosztályokban nyertek már vb- és Eb-címeket, most azért dolgoznak, hogy Párizsban is vízre tehessék hajójukat.

– Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a nemzetközi versenyeken a legnépesebb és az egyik legerősebb mezőny indul perrorban, vagyis a kormányos nélküli kettesben – folytatta Molnár Dezső. – A fiúk azonban már az elmúlt években bizonyították, hogy nincs előttük akadály, és komoly feladatok megoldására is képesek.

A szakember hozzá tette, hogy női egypárevezősben három kvóta, a férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben és a kormányos nélküli kettesben egyaránt két-két indulási jog talál gazdára április végén Szegeden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában