Kézilabda

2024.04.11. 07:00

Az olimpiai indulás a tét a női válogatott számára

Csütörtökön kezdődik Debrecenben az olimpiai selejtező. A magyar női válogatott eredetileg Kamerunnal, Svédországgal és Japánnal mérkőztek volna meg a tornán, azonban az afrikai csapat helyett végül Nagy-Britannia együttese került a négyesünkbe.

Kovács Levente

Két nappal az olimpiai kvalifikációs selejtező kezdete előtt derült ki, hogy a Kameruni Kézilabda Szövetség nem tudja vállalni a női válogatott Magyarországra utaztatását, emiatt visszalépett a tornától. Mivel más afrikai csapat sem tudta átvenni az Afrika-bajnokság ezüstérmesének a helyét, így a nemzetközi szövetség (IHF) szabadkártyát adhatott a selejtezőre, és az „Új piacok programjával” összhangban Nagy-Britannia női válogatottját kérte fel az indulásra, amely elfogadta azt.

A kenderesi Bordás Rékával a csapatban vívhatja ki a női válogatott az olimpiai szereplést
Fotó: MKSZ

A mieink így tehát a britekkel kezdik majd a kvalifikációs tornát csütörtökön, majd pénteken Svédországgal, vasárnap pedig – várhatóan sorsdöntő meccsen – Japánnal találkoznak. A csoportból az első két helyezett szerez kvótát a nyári párizsi ötkarikás játékokra.

A magyar csapatból többen  is sérülésből lábadoznak, Albek Anna orrtörése után panaszmentes, a zúzódással kezelt Debreczeni-Klivinyi Kinga is jobban van már, a hétfői konditermi edzésen még érezte a bordája környéki izmait, de bízik benne, hogy csütörtökre százszázalékos lesz. Böde-Bíró Blanka pedig bordaköziizom-húzódása után gyógyul, de a Nagy-Britannia elleni mérkőzésen már bevethető állapotban lehet.

A férfi után a női válogatott is hazai pályán vívhatja ki az olimpiai szereplést, Golovin Vlagyimir együttese ugyanis a debreceni Főnix Arénában lép majd pályára. Klujber Katrinék pedig abban bíznak, hasonló biztatást kapnak ők is a szurkolóktól, mint Lékai Mátéék Tatabányán. 

– Inkább ajándékként, nem pedig teherként fogjuk fel, hogy itthon szerepelhetünk, mert tényleg nagyon sokat számít, hogy mennyien szurkolnak nekünk – beszélt a debreceni selejtezőről Kuczora Csenge, a magyar csapat balátlövője a Nemzeti Sportnak. – Ha nem hazai pályán játszanánk, biztosan kevesebben jönnének ki, ennek motiválnia kell minket. Teljesen különböző stílusú riválisok és mérkőzések várnak ránk, nagyon kemény négy napra számítok, de összességében bizakodva állunk hozzá a tornához.

Ahogy arról már beszámoltunk, a magyar csapat keretében két jászkunsági játékos is helyet kapott, így a kenderesi Bordás Réka és a mezőtúri Juhász Gréta is vélhetően pályára lép majd a selejtezőn.

Golovin Vlagyimir együttese április elején az Európa-kupában szerepelt az olimpiai selejtező előtt, ahol Norvégiától 33–18-ra kikaptak, Ausztriát viszont 36–30-ra legyőzték a mieink.

A női válogatott kerete:

Kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC). 

Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)

Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)

Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)

Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)

Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Godd SE), Kácsor Gréta (DVSC), Kuczora Csenge (Vác)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

Az olimpiai selejtező programja (Debrecen, Főnix Aréna)

Április 11., csütörtök: Magyarország–Nagy-Britannia, 15.30, Svédország–Japán, 18.00. Április 12., péntek: Svédország–Magyarország, 18.00, Japán–Nagy-Britannia. Április 14., vasárnap: Nagy Britannia–Svédország, 16.45, Magyarország–Japán, 19.15
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában