Hírek

2005.05.31. 00:00

Elbontják a szeméthegyet

Állítólag 15 év alatt gyűlt össze Ócsa határában a gumi- és szeméthegység, aminek sürgős eltüntetéséről döntöttek a hatóságok. A Reggel segítségével.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="98"] Az ócsai gumihegységben áprilisban még a föld alatt is gumi volt
[/caption]Egyszerre két meghatározó döntésnek örülnek az ócsaiak. A nagyközség elnyerte a városi címet, és hatósági döntés született a tájvédelmi körzet köze-lében lévő gumi- és szeméthegy felszámolásáról. Az előbbit a település maga érdemelte ki, az utóbbi, úgy tűnik, a Reggelnek köszönhető. Pontosabban egy lapunkat még áprilisban megkereső polgárnak, aki szerint különösen veszélyes, rákkeltő anyagokat ásott el valaki a „hegységben”. Hittük is, meg nem is, de csak addig kételkedtünk, amíg nem néztük meg az Ócsa északi határában húzódó mintegy 800 méter hosszú, 25–30 méter széles erdősávot. Esős áprilisi napon jártunk az ócsai gumihegységben. Több száz tonna használt gumiabroncs magasodott előttünk. Volt olyan is, amelyikből fa nőtt ki! Ha szemét, legyen több, gondolhatták azok, aki háztartási szemetet, sőt bontott aszfaltot is a halmok lábához döntöttek. Utóbbi vagy tíztonnányi, előbbi úgy 10–15 tonnányi. Az Alsónémedibe vezető útról befelé, Ócsa felé 800 méterre megtaláltuk a helyet, ahova olvasónk szerint a különösen veszélyes anyagokat elvermelte valaki. A titokzatos anyag felszínét vékony földréteg takarta, amelyből itt-ott kikandikált valami fekete anyag. Leginkább olajos gumiőrleménynek tűnt, de hát nem vagyunk vegyészek.

Jobb a békesség, így a helyszín lefotózása után Ócsa polgármesteréhez vezetett az utunk. Dönti Károly polgármester kicsit megsápadt, amikor elmondtuk, mi járatban vagyunk. Azonnal értesítette a polgári védelmet és a környezetvédelmi hatóságot. Még aznap helyszíni szemlét tartott a hatóság is. Próbafúrásokat végeztek, mint ahogy az kiderült, két, legalább hat köbméteres gödörben. A mintákat a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumába küldték. A feltárás sürgős, jegyzőkönyvezték a helyzetet.

– Egyesek Budapest szemétlerakójának nézik a dél-pesti régiót. Borzasztó belegondolni, hogy esetleg károsodhat a tájvédelmi körzet. Az itt élők egészségéről már nem is szólva. Tehetetlenek vagyunk a gumihegységgel is, nemhogy a rákkeltő anyagokkal. A szeméttel teli erdősáv magántulajdonban van. A környezetvédelmi hatóság talán rábírhatja a tulajdonost a mentesítésre – mondta akkor lapunknak Dönti Károly. Aki – kihasználva a sajtó jelenlétét – még elbüszkélkedett a városi pályázatukkal. Komoly, kellően alátámasztott pályázattal szembesülhettünk. Ha kedvezően bírálják el, jó lesz ócsainak lenni, csak ez a fránya gumihegység ne lenne, összegeztük a pályázatot.

Aztán hosszú hetekre csend állt be. A hegyek álltak, állnak, eredmény semmi. Már-már azt hittük, hogy a hatóságok fütyülnek az egészre. Tévedtünk. Egyszer csak megcsörrent a tudósító mobiltelefonja. Az ócsai polgármester jelentkezett. – Feltárták a hatóságok a két gödröt. Szerencsére nem különösen veszélyes anyagot rejtett, hanem darált gumit. Azonnal elszállították. Mondhatni, rossz indulatú volt az önökhöz érkezett bejelentés, de azért nagyon hasznos. A természetvédelmi hatóság elrendelte, hogy két héten belül fel kell számolni a gumihegységet. A kommunális hulladékot és a tört aszfaltot is elszállítják innen. Az ócsaiak nevében is köszönjük a Reggel segítségét! – mondta Dönti Károly, Ócsa első embere.

Három év börtön járhat majd a szemetelésért

Egyre gyakoribb, hogy illegálisan szemetet raknak le a zöldben, sőt akár természetvédelmi területre is. Nem véletlen, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter keményebb büntetéseket akar. Ma csak pénzbüntetés jár az engedély nélküli szemétlerakásért. Persze csak akkor, ha rajta kapják a szemetelőt. A kormány már jóváhagyta, hogy szigorítsák a büntető törvénykönyvet, és legyen végre bűntett az illegális szemetelés. Ha a parlament is elfogadja, akár három év szabadságvesztést is kiszabhatnak majd az illegális hulladéklerakókkal szemben.

Veszélyes a darált gumi

Veszélyes hulladéknak a használt gumiabroncs számít, bár sokan nem tartják annak. A természetet közvetlenül nem veszélyezteti, ám ha felgyújtják, mérgező gázok szabadulnak fel belőle. A darált gumi pedig önmagában is szennyezi a természetet, hiszen az abroncs 60-70 százaléka olaj.

Ezek is érdekelhetik