Hírek

2005.05.25. 06:16

Persányi Miklós csapvizet prédikál

Gyulay Zoltán

Korszakos javaslattal állt elő Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. Azt ajánlotta az országnak, hogy sokkal több embernek kellene csapvízzel oltani a szomját. Azzal magyarázta, hogy megnőtt az ásványvízfogyasztás, s az eldobható műanyag palackok aránytalanul szennyezik, megterhelik a környezetet. Mi a helyzet ezzel szemben az országban? Azt maga a miniszter sem tagadja, hogy például az Alföldön – ha szigorúan vesszük, a fél országban – egészségre káros anyagokat is tartalmaz az ivóvíz. A csapvíz sok helyütt nitrátos, arzénos, klóros, esetleg fenolos is. Néhol csak a hozzáadott fertőtlenítő anyagok miatt, másutt épp a környezetből kerül a vízbe a sok méreg.

A nevük is mutatja,  hogy az ásványvizek ezzel szemben ásványi anyagokban gazdagok, olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek kifejezetten hasznosak az emberi szervezet számára, magyarán: egészségesek, sőt, összetételüknek megfelelően sokszor gyógyító hatásúak. Nem véletlen, hogy a civilizált országokban annyira elterjedtek, s népszerűségük a legfinomabb borokkal vetélkedik. És hát az ember is része a természetnek.

A rendszerváltozás előtt volt egy környezetvédelmi miniszter, jelesül Maróthy László, a bősi vízlépcső egyik nagy apostola. Ő a televízió kamerái előtt ivott a Balaton vizéből egy pohárral, hogy így bizonyítsa a kiváló vízminőséget. Igaz, hogy a Keszthelyi-öbölben, tikkasztó nyári napon. Nem is utánozta senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!