Hírek

2005.05.03. 06:42

Vágygerjesztő szavak: sör, bor, pálinka

Már a sör, bor vagy pálinka szót olvasván vagy hallván is felébred a férfiak szexuális étvágya. Erre a különös jelenségre lettek figyelmesek amerikai pszichológusok.

Farkas C.–Tornai Sz.

Az alkohol hatásairól nehéz lenne bármi újat mondani. Van, aki vidámmá, bőbeszédűvé válik az italtól. Más viszont erősen búnak ereszti a fejét. Nemrég amerikai kutatók különös jelenségre figyeltek föl. Kiderült, hogy már az alkoholos italok nevének hallatán felébred a férfiak nemi vágya.

– Vizsgálatunk során bebizonyosodott, hogy még a józan életű férfiak is vonzóbbnak találják a nőket, ha az alkoholra bármilyen utalás történik – nyilatkozta Ronald Friedman, a kutatást irányító pszichológus.

Ám arra is fényt derítettek a kutatók, hogy a teremtés koronáinak szexuális étvágyát nem egyformán tüzeli fel a képzeletbeli alkohol. Az italnevek vágygerjesztő hatása csak azoknál a férfiaknál figyelhető meg, akik eleve meg vannak győződve arról, hogy az alkoholfogyasztás növeli nemi étvágyukat. Friedman és munkatársai csaknem száz fiatal férfit vizsgáltak meg. Kérdőívet töltettek ki a 18 és 27 év közötti kísérleti alanyokkal. Ez után a kutatók két csoportba osztották őket, majd leültették őket számítógép elé.

Míg az egyik csoportnak alkoholra utaló szavakat (sör, bor, pálinka) mutattak a képernyőn, a másikat semleges fogalmakkal (kávé, ásványvíz, üdítőital) szembesítették. Végül két tucat női fényképet tettek a férfiak elé. Értékelniük kellett a hölgyeket aszerint, mennyire tartják őket vonzónak. Az eredmény a következő volt: azok a férfiak, akik szerint az alkohol növeli nemi vágyukat, sokkal vonzóbbnak találták a nőket, miután alkoholra utaló szavakat olvastak. Akik azon a meggyőződésen voltak, hogy az alkohol tompítja vágyukat, kevésbé vonzónak találták a hölgyeket. A kutatók számára is meglepő volt, hogy a férfiaknál már az alkoholra utaló szavak látványa is befolyásolni képes egy nő külsejének megítélését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!