Hírek

2006.12.15. 13:57

Márciusban népszavazás a tubesi lokátorról

Március 4-én lesz a Tubesre tervezett NATO-radarral kapcsolatos a népszavazás Pécsett - közölte a város főjegyzője pénteken.

BAMA

A vasárnapra eső referendum során a baranyai megyeszékhely mintegy 123 ezer választópolgára a következő kérdésre adhat választ: "Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?" - idézte Papp Judit. Hozzátette: a népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele részt vesz, s akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad.

Amennyiben a referendum érvényes és eredményes, a polgárok többsége pedig elutasítja a beruházást, az önkormányzat ennek megfelelően köteles módosítani a terület rendezési tervét. Papp Judit utalt rá: a népszavazás kiírására azt követően került sor, hogy civil szervezetek ennek érdekében a közelmúltban összesen 12.789 aláírást gyűjtöttek össze. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Különböző szervezetek egészségüket és biztonságukat féltve az új helyszínen is ellenzik a beruházást, bár a független szakértői vizsgálatok alapján a hegy alkalmas az építkezésre. A honvédelem és a civilek képviselői több alkalommal is találkoztak különböző fórumokon, a felek álláspontjai azonban nem közeledtek, Pécs politikai vezetői pedig még az októberi választásokat megelőzően hangoztatták: kíváncsiak a lakosság véleményére és ennek alapján szeretnének eljárni az ügyben.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik