Közélet

2016.11.14. 13:28

Martfűi rém: a filmbeli és a valódi ügyész is találkozott

Meglepetéssel kedveskedett a nézőknek a TiszaPart Mozi „A martfűi rém” vetítésén. Demeter István ügyvezető meghívására a szombat esti előadáson ott volt a Szolnokon élő dr. Barna Bálint, az egykori sorozatgyilkosság nyomozó ügyésze, és az őt megszemélyesítő Bárnai Péter is, akik a vetítésen találkoztak először egymással.

Szathmáry István

Már javában tartott az előadás, amikor az azt követő közönségtalálkozóra befutott Bárnai Péter. A fiatal színművész enyhe izgalommal vette tudomásul, hogy a nézőtéren ott ül az általa megszemélyesített ügyész is. Személyes találkozásukig a filmbeli ügyész alakjáról váltottunk pár szót.
– Őt az egykori iratok alapján készült forgatókönyvből építettem fel – mondta Bárnai Péter.

– Bár nem éltem abban a korban, de a szereplőkön, tetteiken keresztül meg tudtam éretni a szellemiségét. Természetesen sok filmet is megnéztem arról az időről, tájékozódtam ügyész ismerőstől, beszélgettem pszichológussal is az elkövetők gondolkodásának jobb megértéséhez. Bár valóban ügyésznek éreztem magam a szerepben, de nem paragrafussorokat pörgettem magamban. Azt a szerepet kezdtem el élni, amibe az egykori ügyész került. Van egy helyzet, amit nekem kell megoldani, mert más nem oldja meg, és akkor egy ember ártatlanul ott fog maradni a börtönben. Ettől függetlenül izgalommal várom, hogy a történet valós szereplője hogyan fogja ezt látni a filmben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Barna Bálint, az egykori sorozatgyilkosság nyomozó ügyésze (jobbra)
[/caption]

A közben véget ért vetítést követő közönségtalálkozó meggyőzött bennünket arról, hogy Bárnai Péternek semmi oka sem volt az aggodalomra. Dr. Barna Bálint, az ártatlanul elítélt Kirják Jánost annak idején szabadlábra helyeztető, és a martfűi rémet, Kovács Pétert bíróság elállító ügyész teljes mértékben elégedett volt a látottakkal.
– Ez játékfilm, s én nem mentem búvárkodni a Körösbe, nem öltek meg a nyomozás végén, mint a történetben, de hitelesnek érzem – fogalmazott. – A korrajz is nagyon jó volt benne. Itt ugyan erősebb szálon futott a nyomozásunkkal szembeni ellenállás, mint a valóságban. Tény, volt gáncsoskodás, az egész nem tetszett a rendőrségnek. Ezt az ügyet Szabó Zoli barátommal, az ügyészségi nyomozóiroda vezetőjével szabályszerűen elloptuk tőlük. Ettől függetlenül a hatalom úgy ki tudott volna tolni velem, hogy többet nem látom meg az ügyészség környékét. Hiteles és jó volt a kihangsúlyozása ennek a vonalnak is. Mindenesetre furcsa volt megint szembesülnöm ezzel az üggyel. De hát én ezt élőben láttam – zárta rövid összefoglalóját Barna Bálint.

Az ügyész szintén jelen levő felesége és fia még azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a nyomozás idején szinte együtt éltek az üggyel, mert a családfő éjt nappallá téve annak szentelte minden idejét, otthon szinte alig látták. Fia számára pedig megdöbbentő volt, hogy a Bárnai Péter által megformált karakter mennyire egybevágott az apjáról őrzött akkori emlékeivel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Demeter István ügyvezető (balra) meghívására a szombat esti előadáson ott volt a Szolnokon élő dr. Barna Bálint, az egykori sorozatgyilkosság nyomozó ügyésze, és az őt megszemélyesítő Bárnai Péter is (jobbra) FOTÓ: Csabai István
[/caption]

A közben elkezdődött közönségtalálkozó zsúfolt terme azt mutatta, hogy a nézőket is megragadták a filmvásznon látottak, s első kézből is szerettek volna többet tudni a forgatás és az egykori nyomozás körülményeiről. Egymást követték a kérdések a jelentős számban szakmabeliekből, jogászokból álló hallgatóság soraiból. Volt, akit a forgatás körülményei, nehézségei, mást a martfűi rém valós történetének mozzanatai érdekeltek.
Többek között megtudhattuk, hogy a külső felvételek körülményei kemény próbatételt jelentettek a stáb számára, maga a forgatás is tovább tartott a játékfilmnél szokásosnál. Bárnai Pétert pedig eredetileg a gyilkos szerepére szerették volna kiválasztani, később döntött úgy Sopsits Árpád, hogy rá osztja a kulcsszerepet. Az is kiderült, hogy Kovács Pétert már az első gyilkosságot követően elfoghatta volna a korábbi nyomozást végző csapat, ha felfigyelnek arra, hogy a szinte teljesen kopasz Kirják Jánost nem láthatták a gyilkosság éjjelén lobogó hajjal a helyszínen. Egy kérdésre az ügyész azt is elmondta, hogy Kovács Péter végső beismerő vallomása a tettesnek azon, az egyébként tévesnek bizonyult bizakodásán alapult, hogy őt nem bűnözőnek, hanem betegnek tekinti majd a bíróság, s így elkerüli a kötelet. Erre ráfelelt az ártatlanul bebörtönzött Kirják István unokatestvérének a találkozón elmondott emléke is, ami szerint Kovács Pétert sokáig a környezete sem tartotta bűnözőnek.

A film már külföldre is kijutott

Bárnai Péter közlése szerint a film nemcsak nálunk, hanem országosan is telt házzal megy. Már külföldre is kijutott, ő maga is a Varsói Filmfesztiválon látta először a kész kópiát. A rendező és munkatársai elismerésének tekinthetőek a vetítésen és a fórumon szintén részt vevő dr. Varga Árpád megyei főügyész szavai is, aki kiemelte, hogy a film nagyon pontosan és megrázó módon adta vissza az egykori cselekményeket, ami a rendező nagyfokú iratismeretéről is tanúskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!