Törökszentmiklós

2017.07.21. 12:50

Több százezres büntetést is kaphatnak a miklósi motorosok

Meghökkentették a motorosokat a Törökszentmiklósi Extrém Motoros Nap hagyományos felvonulásán történtek. Néhány résztvevő ugyanis nem a KRESZ-nek megfelelően közlekedett, ezért a rendőrök megbüntették őket. De vajon egy rendőri felvezetéssel zajló motoros felvonuláson is érvényesek ezek az előírások?

Mészáros Ádám azért érkezett a rendezvényre, hogy motoros bemutatót tartson

Fotó: Vistyik Zsolt

Két érintett motoros is megkereste a problémával honlapunkat, ugyanis értetlenül állnak a történtek előtt.

– A rendezvényen én mint fellépő vettem részt, ugyanis a társammal együtt motoros bemutatót tartottunk, de úgy döntöttünk, hogy mi is részt veszünk a felvonuláson. Ám a rendőrök megállítottak minket és akinél valami nem volt rendben, azt megbüntették – elevenítette fel a történteket Mészáros Ádám.

– Az én motoromon például rendszám nem volt, mert ez egy speciálisan a bemutatókra kialakított jármű, ezért nem is szoktam vele az utcán közlekedni. Ez viszont egy felvonulás volt. A társaim, akik szintén bemutatót tartani jöttek a motorosnapra, ők is hasonlóan jártak, de egy 11–12 év körüli fiút is megállítottak a rendőrök, valamint egy oldalkocsis motort is – tette hozzá Ádám, aki számtalan felvonuláson vett már részt szerte az országban, de még sosem találkozott hasonlóval.

– Tisztában vagyok vele, hogy közúti forgalomban csak a KRESZ-szabályokat betartva lehet közlekedni, de számtalan verziót hallottam már a motoros felvonulásokkal kapcsolatban. Például, hogy ha rendőri kísérettel zajlik, akkor bármilyen motorral részt lehet venni rajta. Volt olyan rendezvény, ahol azt mondták, hogy nyugodtan vonuljunk föl, csak bukósisak legyen rajtunk – idézte fel a motoros.

Ádám egyik társát is a hiányzó rendszám miatt büntették meg, ő azonban kisebb bírsággal megúszta az esetet.

– A rendőrök azzal az indokkal állítottak meg minket, hogy nem olyan motorokkal közlekedünk, amelyekkel a közúti forgalomban részt lehet venni. A társaságban egyébként én kaptam a legenyhébb büntetést, ötezer forintot, de a többi motoros, akiket szintén megállítottak, elég komoly, akár több százezer forintos büntetésre is számíthatnak.

– Volt, akinek jogosítványa nem volt, másnak a papírjai nem voltak rendben, de olyan is előfordult, hogy két személy ült egy segédmotor-­kerékpáron. Azért nem értettem a történteket, mert rendőri kísérettel mentünk és több száz felvonuláson vettem már részt, de még sosem tapasztaltam ilyet – fejtette ki a fiatalember.

– Bármilyen rendezvényen, amely érinti a motorosokat és a közútra is kiterjed, a KRESZ szabályai az irányadóak, és ez alól az sem ad felmentést, ha a szervezők a felvonuláshoz rendőri felvezetést igényelnek – fogalmazott az esettel kapcsolatban Kosztyó Gábor rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Mészáros Ádám azért érkezett a rendezvényre, hogy motoros bemutatót tartson
Fotós: Vistyik Zsolt

– Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy nem lehet ittasan közlekedni és használni kell a bukósisakot. Emellett a motorkerékpárnak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel kell rendelkeznie, valamint csak olyan motorral lehet részt venni a felvonuláson, amely megfelel a műszaki előírásoknak.

– A jármű vezetőjének pedig rendelkeznie kell érvényes, arra a kategóriára szóló jogosítvánnyal és érvényes, kötelező felelősségbiztosítással is – sorolta a szabályokat az osztályvezető, aki azt is elmondta, hogy a KRESZ-szabályok a közútra és a közforgalom elől el nem zárt magánutakra érvényesek, tehát egy elkerített ­motocrosspályára vagy egy gyakorlóterületre nem.

Éppen ezért egy motorostalálkozóra olyan járművet is el lehet vinni, amelyen nincs rendszám vagy műszaki vizsga, de csak utánfutón. Közúton nem lehet vele közlekedni.

Ezekre a szabályokra is figyeljünk!

Kosztyó Gábor rendőr alezredes arra is rámutatott, hogy vannak olyan szabálytalanságok, amelyek rögtön szemet szúrnak a rendőröknek egy ilyen felvonuláson.

Például ha segédmotor-kerékpáron két személy ül, ez ugyanis nem megengedett, valamint ha egy 14 év alatti egyedül ül a motorkerékpáron. Jogosítványt ugyanis 14 éves kor előtt nem lehet szerezni. Oldalkocsis motorkerékpárral pedig csak akkor lehet forgalomban közlekedni, ha szabályosan levizsgáztatták és oldalkocsis motorkerékpárra szól a hatósági engedélye és jelzése, nem pedig egy házilag barkácsolt oldalkocsi van hozzárögzítve, mert ezek nem felelnek meg a műszaki paramétereknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!