Közélet

2007.03.12. 08:38

Az összevonás nem veszélyeztetné az önkormányzatiságot

Az önkormányzati hatáskörök központosításától nem kell félteni magát az önkormányzatiságot — dr. Forgács István, Jászberény főjegyzőjének németországi látogatásán gyűjtött tapasztalatai foglalhatók így össze.

SZOLJON

A címzetes főjegyző hivatalos önkormányzati delegáció tagjaként járt minap Jászberény német testvérvárosában Vechtában. Mint tájékoztatóján elmondta, itthon sok aggódó hang jelenik meg az átfogó közigazgatási reform miatt. Németországban ezt az utat már korábban végigjárták. Náluk ötezer főnél kisebb lélekszámú település nem hozhat létre önálló önkormányzatot.

A kistelepülésekről egy-egy nagyobb városi központba vonták össze a hatósági feladatokat is. Az önkormányzatoknál csupán az intézmények működtetési feladatait hagyták meg. Ugyanakkor érdekesség, hogy a Jászberényhez hasonló nagyságú német városban jóval több ember dolgozik az önkormányzat hivatalában, mint jelenleg például Jászberényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!