Közélet

2008.02.22. 07:55

Elfogadták a megyeszékhely költségvetését

A középfokú oktatási rendszer átszervezése, a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások bővítése valamint az idei költségvetési rendelet is napirenden volt a csütörtöki szolnoki közgyűlésen.

Mészáros Géza

Bizottsági ülések miatt egy órás késéssel kezdődött a soros közgyűlés, amelynek tagjai a napokban elhunyt volt megyei főjegyzőről, dr. Bozsó Péterről is megemlékeztek. Ezt követően az első előterjesztés megvitatása több mint két óráig tartott. A szocialista városatyák nem tartották hitelesnek a 2008. évi költségvetés egyik főösszegét: a beszámoló szerint az előző évihez képest egymilliárddal csökkent a forráshiány mértéke, miközben az MSZP-s képviselők a tavaly kibocsájtott kötvény adósságterhét kérték a városvezetésen számon. Hegmanné Nemes Sára alpolgármester hangsúlyozta, hogy más eszközt nem találtak Szolnok forráshiányának csökkentésére. Mint mondta, fél éven belül 684 millió forint hozadéka volt a hitelkonstrukciónak. A fideszes Tasnádi Zoltán kérdésére — miszerint más elképzelés jobb lett volna-e a hiány csökkentésére és a beruházásokhoz szükséges önerő megteremtésére mint a kötvény — Kéri József, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója válaszában azt sugallta, előnyös szerződésről van szó, ám a tényleges eredményessége majd csak a konstrukció lejáratakor, 2030-ban derül ki. Az előterjesztést végül többséggel elfogadta a testület.

Kevés a rendőr, sok a szabálytalankodó

Szolnok város közbiztonsága nem rosszabb mint az ország más nagyobb településein — derült ki Karakas László ezredes beszámolójából. A városi rendőrkapitány nem rejtette véka alá testülete problémáit: az ezer fős állományból 59-en távoztak. Túlságosan fiatal de főleg jelentősen létszámhiányos a kapitányság, s bár számos adatban országos átlagot meghaladó számokkal bír, a felderítési mutatói — épp az állomány egy részének tapasztalatlansága miatt — kívánnivalót hagy maga után. Az már a közlekedők „bűne”, hogy a tavaly pályázat útján elnyert traffipaxot napi egy órán túl nem üzemeltetik, mivel annyi a térségben a gyorshajtó, hogy alig tudják az ez idő alatt beérkező adatokat feldolgozni.

A következő, hosszadalmas vita a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról folyt. Átlagosan 7,3 százalékos díjemelést vázolt fel idénre a szolgáltató cég, amely a tervezetében a lakossági szemlélet-formálást illetve a szolgáltatás-bővítést is megfogalmazta. A koncepció szerint a sárga kukákat márciustól kiváltja a sárga emblémával ellátott zsák, amelybe elkülönítetten műanyagból előállított szemetet, míg a zöld címkés zsákban márciustól októberig zöldhulladékot lehet gyűjteni. Előbbit havonta, utóbbit kéthetente ürítik. A zsákok a lakossági közösségek, magánszemélyek által térítésmentesen igényelhetők, elszállításuk árát pedig a szolgáltatási díj tartalmazza. A közgyűlés ezt is elfogadta.

A megváltozott munkaerő-piaci igények illetve az egyre lanyhuló gyermekvállalási kedv kezdeményezte a két újabb nagyhorderejű előterjesztést. Az országban egyre-másra alakulnak a Térségi Integrált Szakképzési Központok, amelyek régiónként alkalmazkodnak az országrészek gazdasági követelményeihez. A testület e kérdésnek az elfogadásában kevesebbet vitázott, szemben azzal, hogy a megyeszékhelyen egy teljesen új típusú középfokú oktatási-nevelési rendszer jöjjön létre nyártól. Az előterjesztés szerint a Gépipari és az Építészeti iskolák két-két tagintézményét valamint a Pálfyt egy újonnan létrejövő intézménybe tömörítenék: a Műszaki Szakközép- és Szakiskola vezetőjének Gúth Ferencet (Gépipari) jelölték. A Kereskedelmit, a Vásárhelyit, a Ruhaiparit és az Egészségügyit szintén egy egységbe gyúrják: dr. Tóth Andrásné (RISZI) vezetése alatt fog működni a Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola. A 15 igen és 3 nem szavazattal 4 tartózkodás mellett elfogadott javaslat július elsejétől lesz rendeletileg hatályos. A gimnáziumok is a vizsgálat tárgyai voltak, ám arról határozott a közgyűlés, hogy vonatkozásukban idén még nem lesz átalakítás, azonban koordináltabb, egységesebb működést vár el tőlük a fenntartó önkormányzat. A demográfiai mutatók azonban már a gimnáziumok összevonását is előrejelzik — legkésőbb 2011-ig.

A képviselők megszavazták az újrainduló út- és járdaépítési, -felújítási programot, melyre idén 300 millió költ a város. Lapzártánkig eldőlt, hogy pályázati támogatással felszámolják a Városmajor úti (Boglárka úti volt szovjet laktanya körüli) illegális szemétlerakót illetve felújítják a Xavéri Szent Ferenc kápolnát is.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!