Közélet

2008.03.05. 17:18

Nyugodt hely a Tisza-tó: a nyári szezon ad több munkát a rendőröknek

Bűnügyi szempontból az egyik legkevésbé fertőzött térség a Tisza-tó környéke. Nem történtek kirívóan súlyos bűntettek, s az elkövetők döntő többsége rács mögé került. Köszönhető ez a lakosság és a rendőrség jó együttműködésének.

Polyák Adrienn

Nincsenek baleseti gócpontok

2003 óta csökkenő tendencia jellemző a Tisza-tó környéki közúti balesetek számára, de a kiváltó okok között továbbra is első helyen a gyorshajtás áll. Ez ellen a sebességmérő készülék jó kihasználásával, valamint szigorú és következetes rendőri fellépéssel küzdenek a füredi rendőrök.

Tomajmonostorán öt esztendővel ezelőtt szinte minden második napra jutott egy bicikli- vagy tyúklopás. Ezt elégelte meg néhány helybeli és alakította meg a polgárőr csoportot. Ma már negyvenen vigyázzák a 760 lelkes falu nyugalmát, eredményesen — idézi fel a kezdeteket Csécsei Csaba, a polgárőrök vezetője. — Mostanra már ott tartunk, hogy működik egy élőlánc a faluban. Ha valaki meglát egy idegen autót vagy gyanús árust, szólnak nekünk, és mi utánanézünk a dolognak. A napokban is tetten értünk egy fatolvajt. A másik kezdeményezésünk, hogy a településre érkező alkalmi árusokat regisztráljuk, az autójukról fényképet készítünk a polgármesteri hivatalban, ha bármilyen gond merülne fel később ez már egy kiindulási pont. Nagyon jól együtt tudunk működni a füredi és az abádszalóki rendőrökkel, szinte baráti a viszonyunk. Csend és nyugalom van Tiszaszőlősön is.

— Régebben voltak kisebb betörések, amikor a fűnyírót, kerti gépeket ellopták, de mostanában nem hallani ilyesmit. Az, hogy ilyen békesség van, annak is köszönhető, hogy a rosszban sántikálók látják a polgárőröket, tartanak tőlük, és nem mernek lopni. Olyan azért előfordul, hogy házaló csalók idős embereket lopnak meg, de ez is inkább nyáron jellemző — mondja Muliterné Tábori Éva.
Nem véletlen, hogy a kistelepüléseken élők úgy gondolják, falujuk a béke szigete. A Tisza-tó környékén történt bűncselekmények jelentős részét ugyanis a két idegenforgalmi központban, Tiszafüreden és Abádszalókon követik el. — Az utóbbi időben megszaporodtak a városban a betörések és gyerekbandázásról is hallani — mondja egy neve elhallgatását kérő szalóki anyuka, akinek személyes tapasztalatai is vannak. — Nem is olyan régen a szüleim házába is betörtek egyik éjszaka, miközben ők aludtak. Azóta mindent zárunk, és az értékesebb dolgainkat igyekszünk biztos helyre tenni.
Tavaly összesen 1240 bűntett vált ismertté a Tiszafüredi Rendőrkapitányság illetékességi köréhez tartozó 10 településen. A térségben élő elkövetők döntő többségét fülön csípi a rendőrség, a felderítetlenül maradt esetek nagyobbik része az ország más részeiből ide érkező bűnözők számlájára írható. A bűncselekmények között a vagyon ellen elkövetettek állnak az élen, tavaly 820 ilyen esetben nyomoztak. A betörők elsődleges célpontjai az őrizetlenül hagyott üdülők. — Tavaly hat rablás történt a területünkön, mindegyik tettese rendőrkézre került — ismertet néhány további adatot Fekete Miklós füredi rendőrkapitány. Az alezredes a garázdaságról és a közrend elleni bűnesetekről szólva elmondta, hogy kivétel nélkül italozás miatt, főleg a nyári szabadtéri rendezvények alkalmával fordultak elő ilyen cselekmények. Ezzel együtt alapjában véve biztonságosan szórakozhatnak a térségbe látogató turisták. A fontosabb mutatószámok közül kettőt emelt ki a kapitány: az ismeretlen tettes ellen indított nyomozások 56,18 százalékában derül ki az elkövető kiléte. Ennél is magasabb, 62,62 százalékos a kapitányság váderedményességi mutatója, vagyis 100 esetből több mint hatvankettőt továbbítanak vádemelési javaslattal az ügyészségnek.  

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!