Közélet

2008.05.15. 07:40

Brutális nyulaktól rettegnek Törökszentmiklóson

Éhes nyulak tartják rettegésben Törökszentmiklóst és környékét. Már kora reggel lesben állnak, hogy azután nagy pusztítást végezzenek. Söréttel is lövik őket, ostort is csattogtatnak a helyiek, de hiába. Úgy tűnik, egyelőre túlerőben vannak a mindenre elszánt, brutális nyulak.

SZOLJON

— Nyolc hektáron egymilliós kárt okoztak a túlszaporodott nyulak a törökszentmiklósi földemen. Mindent lerágnak, lelegelnek, a hitelre vásárolt, mázsánként 15 ezer forint értékű napraforgót is tönkretették — panaszolta a törökszentmiklósi Török Bertalan.

Karcagon szerényebben garázdálkodnak a nyulak

A karcagi határban minimális a vadkár — tudtuk meg Szőke Sándorné falugazdásztól. Az elmúlt napokban a szakembernél néhány gazda ugyan jelezte, hogy a napraforgó és kukorica területükben megjelentek a mezei nyulak, fácánok, de azok jelentős kárt nem okoztak.

Hubai Imre, a Nagykun Vadásztársaság elnöke, maga is gazdálkodik: a karcagi, bereki határban most minimális a vadkár.

— A kukoricásban és a napraforgóban a nyulak és a fácánok nem okoztak jelentős pusztítást. Néhol az őzbakok agancstisztítással okoztak némi kárt, de ez a korábbi évekhez képest elenyésző, s már nem is várható nagyobb vadkár — vélte a szakember.

Mint azt olvasónk elmondta, megyei viszonylatban akár milliárdos károkat is okozhattak a rágcsálók.

— Több gazda már hajnalban kint van a földjein és ostorral csattogtatnak, hogy elűzzék a kártevőket, hiszen már a salátát is úgy megrágták, hogy eladhatatlan. Törökszentmiklós térségében, az északi oldalon, valamint Tiszasülyön 90-100 százalékos a kár. A Mezőtúr felőli részen ugyanakkor vannak szép táblák. A tiszapüspöki földemen azonban teljes mértékben odalett a termés — sorolta a férfi.

Utóbbit a napokban vetette be újra, de nem napraforgóval, hanem kukoricával.

Mint azt Török Bertalantól megtudtuk, a helyi vadásztársaság szerint egyik földjén hektáronként öt-hat nyúl van, a másikon pedig tizenöt-húsz. Vadászok szerint már a kettő is sok.

Jelenleg úgy próbálnak meg védekezni a kártevők ellen, hogy a vadászok reggel-este kint vannak a földnél és söréttel lövik őket. Ám a nyulak sem adják fel. Napközben a búzában lapulnak, onnan szemlélik az ínyenc falatokat és csak hajnalban merészkednek a napraforgó földre, ahol egy darabig süttetik magukat, majd a szépen kigyomlált területen élelem után néznek.

A mezei vadak a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken minden évben valamilyen mértékű kárt tesznek. A vadkár elhárítása mindenkinek érdeke, különösen a vadásztársaságnak, de nyilvánvaló, hogy a gazdálkodók is tehetnek riasztással intézkedést a károk elhárítása vagy mérséklése érdekében.

— Falugazdászaink jelzése alapján ismeretes a hivatal előtt, hogy bizonyos területeken – főleg a napraforgó vetésekben – a nyulak kártétele megjelent, de ez a károkozás hasonló a korábbi években is megfigyelt kártételekhez — kezdte Gombár Mihály.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője kifejtette, a hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati Felügyelősége a megye összes vadásztársaságát felhívta írásban, hogy vegyenek részt a vad riasztásában és szükség esetén a vad gyérítésére is kaphatnak engedélyt.

— Hivatalos vadkárbejelentést nem a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, hanem a területileg illetékes vadásztársaságokhoz és az önkormányzatokhoz tehetik meg a gazdálkodók.

Jászapátiban sem különb a helyzet. Mint azt Budai Gábor, jászapáti falugazdász érdeklődésünkre elmondta, a környékben is tapasztaltak nyulak, fácánok okozta károkat. Több helyen lerágcsálták a kelő napraforgót, amit volt, ahol újra is kellett vetni.

Idén tehát nem csak a csapadékmentes időjárás miatt kell aggódniuk a gazdáknak, hanem a vadon élő állatok miatt is, melyek kisebb-nagyobb károkat okoznak a földeken. Védekezni ellenük nem nagyon lehet. A vadászok sem állhatnak éjjel-nappal lesben minden porta mellett. Megindult hát a harc az emberek és a nyulak között. Azt még nem tudni, melyik fél kerül ki győztesen belőle. Egyes gazdáknak már idáig is elég nagy kárt okoztak, de ha elfogy a pénz, az idő és a türelem, melyet a rágcsálók elleni fegyverkezésbe vetettek, még több kár érheti a termelőket.

Hubai Imre, a Nagykun Vadásztársaság elnöke, maga is gazdálkodik: a karcagi, bereki határban most minimális a vadkár.

— A kukoricásban és a napraforgóban a nyulak és a fácánok nem okoztak jelentős pusztítást. Néhol az őzbakok agancstisztítással okoztak némi kárt, de ez a korábbi évekhez képest elenyésző, s már nem is várható nagyobb vadkár — vélte a szakember.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!