Közélet

2011.03.18. 18:59

Nem mernek találkozni velük, inkább rettegésben élnek

Ha valami bajunk van, magas színvonalú ellátást várunk, lehetőleg haladéktalanul. Elvégre vagyont fizettünk be egészségbiztosításként! Pedig ha odafigyelnénk egészségünkre, az állami költségvetésen is javíthatnánk. Az orvosok tapasztalatai szerint a betegek gyakran nincsenek tisztában azzal, valójában mibe kerül a kezelésük.

Szilvási Zsuzsa

— A legtöbb esetben valójában nem tudják az emberek, hogy mibe kerül a gyógyításuk. Többször előfordult, hogy pácienseim megdöbbenve mutatták azokat a tájékoztató számlákat, melyeket a kórházban kaptak a kezelésük áráról — mondta az egyik szolnoki háziorvos. — Sajnos lenne mit javítani a magyarok egészségügyi kultúráján. Míg az orvos által felírt gyógyszert esetenként drágának tartják, az ellenőrizetlen, de agyonreklámozott „csodaszerekre” nem sajnálják a pénzt.

A társadalombiztosítás kasszájából a fekvőbeteg-ellátás keretében tavaly a combcsonttörés vitte el a legnagyobb összeget, közel 13 milliárd forintot. A tíz „legdrágább” betegség listáján a második a mellrák, melyből hazánkban évente hét-nyolcezer új esetet regisztrálnak. A rettegett daganatos betegségről a szakemberek azt állítják, ha időben fény derül rá, jó esély van a gyógyulásra, ezért különösen fontos az önellenőrzés és a szűrővizsgálat. Egyre több embert ér utol a szélütés, vagyis az agyi infarktus.

A stroke gyógyítása tavaly közel 12 milliárd forintba került, míg 2009-ben alig több mint 10 milliárdot költött erre a társadalombiztosítás. Évente mintegy 18 ezer ember halálát okozza, hátterében gyakorta a magas vérnyomás áll. A negyedik legdrágább betegség a szívinfarktus, ezt követi az érelmeszesedés, ami 2009-ben még nem is szerepelt a tízes listán. A hatodik helyen az idült ischaemiás szívbetegség végzett, ez a szívkoszorúér elmeszesedése okozta vérellátási zavart jelenti, amelynek következménye szívritmuszavar, szívelégtelenség vagy szívinfarktus is lehet.

A toplistán a hetedik az angina pectoris. Ez a klinikai tünetegyüttes rohamokban jelentkező, szorító mellkasi fájdalomként jelentkezik, okai megegyeznek a szívinfarktuséval. A hörgő és tüdő rosszindulatú daganatainak gyógyítására tavaly 8,2 milliárdot meghaladó összeget költöttek. A Magyarországon leggyakoribb daganatos megbetegedés okai között első helyen említik a dohányzást.

A szívelégtelenség kezelése több mint 8 milliárd forintba került 2010-ben. Ennek megelőzésére a teljes életmódváltást javasolják, rendszeres mozgással, csökkentett sóbevitellel, a súlyfölösleg ledolgozásával. A sokba kerülő betegségek tizedik helyét a tüdőgyulladás foglalta el 7,7 milliárd forinttal.

Dr. Grúber Károly, a megyei Hetényi Géza kórház traumatológiai osztályának vezető főorvosa gyakran találkozik a top tízes lista első helyén álló sérüléssel: — A csípőtáji combcsonttörés zömében időseknél fordul elő, náluk a csontritkulás, illetve más alapbetegségek okozzák az ilyen baleseteket. Természetesen maga az operáció sosem volt olcsó, de ami igazán költséges volt az utóbbi évekig, az a teljes felépülésig tartó kórházi utókezelés, illetve rehabilitáció. A műtéti technikák fejlődésének köszönhetően ma már létezik olyan eljárás, melynek segítségével sokkal gyorsabbá válik a felépülés, de ennek is ára van: ilyen esetekben ugyanis maga a műtét jóval költségesebb — magyarázta a baleseti sebészet főorvosa.

A tíz legköltségesebb betegség Magyarországon (2010)

1. Combcsonttörés
2. Mellrák
3. Agyi infarktus (stroke)
4. Szívinfarktus
5. Érelmeszesedés
6. Ischaemiás szívbetegség
7. Angina pectoris
8. Hörgő- és tüdőrák
9. Szívelégtelenség
10. Tüdőgyulladás
FORRÁS: HVG

Szilvási Zsuzsa -->

Ezek is érdekelhetik