TISZAFÜRED

2017.07.20. 10:04

Vízbe borult kajakosokat mentettek az egyenruhások

Mentési gyakorlatot tartott a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrse kedden a tiszafüredi Holt-Tiszán, a szabadstrand mellett. A bemutatóba bevonták a vízi polgárőröket, a helyi tűzoltókat és az országos mentőszolgálatot is.

– A gyakorlat célja az volt, hogy a nyári szezonban felhívjuk a figyelmet a szabadvizek veszélyeire, a kijelölt szabadstrandokon vagy esetleg az azokon kívül történő fürdőzés szabályainak betartására, a Tisza-­tó vízi közlekedésének sajátosságaira, különös tekintettel a kajakkal, kenuval történő közlekedésre – mondta el honlapunknak Csúr Péter alezredes, őrsparancsnok.

A mentési gyakorlat első része is ezt mutatta be, ugyanis két kajakkal közlekedő fiatalt kellett kimenteni a folyóból, akik összeütköztek, járműveik összeakadtak, ezért borultak be a vízbe. A másik szituációban pedig egy ember a kishajók után köthető fánkról felhevült testtel esett bele a hideg vízbe, melytől görcsöt kapott és még úszni sem tudott.

A gyakorlaton a rendelkezésre álló vízi technikákat és mentőeszközöket is bemutatták a strandolóknak és az ott tartózkodó gyerekeknek. Továbbá szóban is felhívták a figyelmüket a szabadvizekben történő fürdőzés szabályaira, mert a kijelölt részek ellenére sok veszélyt rejt magában.

Ilyenek a vízibicikliről csúszdázás, vízi akadályok, de az is fontos, hogy aki nem tud úszni, felfújható eszközön se ringatózzon a vízen, mert az úszógumi, a karúszó és a gumimatrac sem nyújt megfelelő védelmet, csak a mentőmellény vagy mentőgallér.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!