KATASZTRÓFAVÉDELEM

2017.09.20. 16:30

Mit lehet elhelyezni a folyosókon és mit nem? Virágot például lehet...

Akár több száz ezer forintos bírságot is kiszabhat a kataszt­rófavédelem azokra a társasházakban élőkre, akik nem tartják be a tűzbiztonsági előírásokat.

Ezt a tűzoltók egész évben ellenőrzik, melynek célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása. Mindezt most egy fogadónap keretében is hangsúlyozták.

Tavaly mintegy nyolcszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházban keletkezett tűzhöz, a hazai társasházakban összesen 3 ezer 400 négyzetméternyi területen pusztítottak a lángok. Idén eddig 579 ilyen eset volt, és nagy valószínűséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna előzni.

Szeptember közepén egy háromnapos akció keretében mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel. Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, az most választ kaphat – még a mai napon is várják az érdeklődőket.

A szolnoki kirendeltségre hétfőn délelőtt tíz óra három perckor léptek be az első ügyfelek, hogy a legszakavatottabbaktól kapjanak választ vitás kérdéseikre. Elsőként Bordács Ferenc és Magyari József, egy Czakó úti társasház két lakója faggatta Görög Istvánt, a szolnoki hatósági osztály vezetőjét.

A két fél között vitás kérdésekben is „igazságot tett” az osztályvezető, így megbékélve távoztak a megbeszélés után. Felvetődött például, hogy tovább terjedhet-e a homlokzati hőszigetelő által a tűz. Azt a választ kapták, hogy tűzbiztos anyaguknak köszönhetően nem vezetik a hőt és nem fognak tüzet.

A szellőzőrendszerek működéséről is szó volt, illetve visszatérő kérdés: hogy mit lehet elhelyezni a folyosókon és mit nem. Virágot például lehet, de csak ha az a menekülési útvonalat nem szűkíti le.

Nem sokkal utánuk egy kisgyermekes anyuka érkezett, aki szintén a közös helyiségek használatára vonatkozó előírásokról szeretett volna többet megtudni, ugyanis szomszédja folyamatosan a lépcsőházban cigizik. A dohányzás egyébként szintén visszatérő kérdés – mondta el honlapunknak S. Tóth Anikó, megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivő.

Cz. N.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!