JÁSZSÁG

2017.09.02. 11:30

Folt a mennyzeten? Lehet hogy darazsak fészkelnek a padláson

A padlásokon, redőnytokokban megtelepedő darazsak komoly sérüléseket is okozhatnak a ház lakóinak, ha nem sikerült idejében eltávolítani fészküket az épületből. A nyár derekától egyre gyakrabban érkezik vészjelzés a jászárokszállási Gyóni Péterhez, aki néhány éve foglalkozik házakba befészkelt darazsak eltávolításával.

Rendkívül veszélyes helyzeteket idézhetnek elő a házakba befészkelő darazsak.

– Intő jel lehet, ha a mennyezeten, redőnytok melletti falrészen „beázásszerű” folt jelenik meg. Ha meggyőződtük róla, hogy a foltot nem beázás okozza, jó eséllyel a darazsak építik egyre nagyobbra fészküket lakóhelyünkön.

Egy bizonyos méret után a fal átázik, a darazsak pedig jó esetben átrágják magukat, rossz esetben pedig hirtelen szakad rá a szobára az egész darázsfészek.

Idén nyáron fordult az elő Jászfényszarun, hogy éjszaka két órakor szakadt le a mennyezet, a ház lakói – köztük egy ötéves kislány is – pedig csak az ablakon tudtak menekülni a megvadult darazsak elől – mondta el lapunknak Gyóni Péter.

A szakember hozzátette, jó odafigyelni arra, hogy a ház körül merre csoportosulnak a darazsak, az mutatja meg ugyanis, hogy hol építettek maguknak fészket, de még így sem mindig sikerült megakadályozni a károkozást.

– Jászalsószentgyörgyön történt, hogy a tulajdonos, látva a darazsak mozgását, észrevette, hogy háza alapjánál kezdték meg a fészeképítést. A járataikba PUR-habot fújt, azt gondolta, ezzel elejét veheti a fészek gyarapodásának, és más helyet keresnek maguknak a rovarok.

Nem így történt. Nemhogy eltűntek volna a darazsak, inkább még nagyobb üreget vájtak maguknak.

Ahhoz, hogy kiszedjem a fészket, nemcsak a ház alapját, hanem másfél méter magasságig a falat is ki kellett bontanom, de itt legalább nem történt sérülés.

Nyár derekától szaporodnak meg a darazsak miatti riasztások, Gyóni Péternek szinte naponta kell magára ölteni a védőruhát
Fotós: Banka Csaba

 

A szezonban sajnos nem mindenki volt ilyen szerencsés.

– A napokban egy lódarázsfészket találtak a tulajdonosok egy tarnaörsi házban.

Mire kiértem, egy fiatal lányt megmartak a nagyméretű rovarok.

Valószínű, allergiás lehetett a darázscsípésre, mert rohammentővel kellett kórházba szállítani, ahol segíteni tudtak a bajba jutott lányon.

Szinte bárhol feltűnhetnek

– Szinte lehetetlen védekezni a darazsakkal szemben, mert sok helyen építhetnek maguknak fészket – jegyezte meg tapasztalataira hivatkozva Gyóni Péter. – Nemrég Jászárokszálláson egy földbe ásott darázsfészek felett nyírta a füvet a ház tulajdonosa. A fűnyíró miatt felbolyduló darázsfészekből kirepülő rovarok pedig többször is megmarták a hölgyet, mikorra menedéket tudott találni magának. Szerencsére nem került kórházba, de egy életre szóló rossz emlékkel lett gazdagabb.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!