CIRKUSZ

2017.09.07. 11:30

A gyerekek szívesen tanítanák gitározni a cirkuszigazgatót, a suliba már meg is hívták – GALÉRIA

Cirkuszba vittük a gyerekeket: játékunk nyertesei ez alkalommal a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola és az újszászi Vörösmarty iskola kisdiákjai lettek, akikkel szerdán együtt néztük és nevettük végig Richter Flórián és társulata előadását. A szolnoki gyerekek azt tervezik, az élményért cserébe megtanítják a cirkuszigazgatót gitározni.

– Hogy együtt gitározzak a gyerekekkel? Egy tiszta hang nem jön ki a hangszeremből! – Richter Flórián őszintén kacag, amikor eláruljuk, az Új Néplap nyereményjátékának egyik nyertesei éppen a szolnoki zeneiskolások lettek, akiknek külön kérésük volt, hogy a cirkuszigazgatóval együtt játszanak egy dalt gitáron vagy legalább egy közös fotót készítsenek.

Richter Flórián éppen honlapunknak árulta el, hogy pár napja (konkrétan öt) gitározni tanul, ez az új hobbija.

A kisdiákok
kísérőikkel láthatók Richter Flóriánnal.
Fotós: Mészáros János

 

Múltkori cikkünket olvasván, a nyertes kisdiákok megörültek, hogy lám, legalább egy közös „kapcsolódási pont” van közöttük és az artista-művész között.

– A fotónak nincsen akadálya, a gitározás viszont nem fog menni, arról egyelőre csak elméleti ismereteim vannak.

„Még a Boci-boci tarkát sem tudom elpengetni”

– mondja némi öniróniával a művész, elárulva azt is, hogy mindezek ellenére (vagy talán éppen emiatt) igen lelkes.

– Már vettem egy szuper elektromos gitárt, hozzá erősítőt és fülhallgatót, mégse idegesítsem a körülöttem lévőket, amikor gyakorlok.

„A cirkusznak saját zenekara van, melyben egy basszgitáros és egy elektromos gitáros is játszik, ők lesznek az oktatóim.”

A cirkuszigazgató bizakodó gitártanulását illetően, mondván, régebben trombitált, akkortájt bebizonyosodott, hogy nem botfülű.

– Legalább ez a javamra szól – nevet tovább a családapa, aki hangsúlyozza: alig várja, hogy találkozzon a lelkes zeneiskolás gyerekekkel.

– Amúgy mindig van valami rendkívüli kérés a kicsik részéről, ha tehetjük, általában teljesítjük is ezeket az óhajokat.

„Volt, hogy felültettem egy kicsit a saját lovamra, más Szandrán, az elefánton sétálgatott, egyszer pedig egy vak gyermek kérte, had’ simogassa meg az állatokat, csak így tud „látni”.”

A zeneiskolások és szüleik – mind a harmincöten – a jegypénztárnál gyülekeztek az előadás előtt. Vezetőjükkel, Péli Ildikó zenetanárral beszélgettünk várakozás közben.

– A gyerekek sokkal jobban muzsikálnak együtt, ha van közös élményük, ha nem csak az iskolában találkoznak egymással. Ezért szervezünk nekik külön programokat és ezért is jelentkeztünk erre a játékra.

– Tavaly operabérletünk volt, koncertekre jártunk el, de cirkuszba is eljutottunk. A porond és világa amúgy is közel áll hozzájuk…

– Én még zsonglőrtáborban is voltam! – csacsogja Nemes Tekla, aki alig várja, hogy elkezdődjön az előadás. Látszik a kicsiken, hogy nem csak izgatottak, de boldogok is, hogy ők nyertek, hogy itt lehetnek.

„Ezek a gyerekek megdolgoztak a jutalomért, még nyáron is gyakoroltak, hogy az augusztus 20-ai ünnepségen méltó módon képviseljék az iskolát, Szolnokot”

– bólogat Péli Ildikó.

A diákok azt tervezik, meghívják a cirkuszigazgatót a zeneiskolába. Cserébe a cirkuszi előadásért pedig még gitározni is tanítgatják őt.

Rendszeresen támogatunk

Az Új Néplap és a szoljon.hu rendszeresen szervez nyereményjátékokat értékes vagy épp szórakoztató nyereményekkel, hogy olvasóinknak ily’ módon is megköszönjük hűségüket, érdeklődésüket. Fontos feladatnak tekintjük elesett vagy nehéz sorban lévő családok, embertársaink segítését is – sokszor éppen az Önök támogatásával. Köszönjük, hogy bennünket olvasnak, részt vesznek játékainkban, programjainkon!

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!