JÁSZKUNSÁG

2017.09.13. 20:00

Kevés a települések pénze, de az igazán fontos dolgokra mindig jut

Nem dúskálnak a pénzben a települési önkormányzatok, jobbára a kötelező fela­datokra elegendő a költségvetésük. Sok helyen mégis előteremtik a forrásokat olyan önként vállalt tevékenységekre is, amelyeket fontosnak éreznek.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Buszok szállítják a tomajnomostorai általános iskolába a kisdiákokat a környező településekről.

Több millió forintot kell emiatt hónapról hónapra kigazdálkodni az önkormányzati büdzséből, mégis vállalja a község. A cél, hogy minél magasabb színvonalon működjön az iskola.

– Több mint száz kisdiák jár hozzánk a környékről, a szülők részéről merült fel ennek igénye. Ráadásul csak a falubeli gyerekek kevesen lennének ahhoz, hogy biztonságosan működjön az általános iskola nyolc osztálya – mondta el kérdésünkre válaszolva Gyulainé Turó Melinda alpolgármester.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

– Így viszont jó színvonlaú oktatást tudunk biztosítani a tanulóinknak, szinte minden elérhető nálunk, ami egy nagyobb település iskolájában.

„Ennyit megér az önkormányzatnak, hogy nem csak kötelező feladatot vállalunk fel.”

– Hasonlóképpen üzemeltetjük a település konyháját is. Ez sem kötelező manapság, megtehetnénk, hogy szerződést kötünk egy másik településen működő szolgáltatóval, ennek azonban több hátránya is lenne.

– Így viszont legalább saját alapanyagokból készülnek az ételek, túlmonyó részét a közmunkaprogram keretében termelik meg Tomajon.

„A konyha nagyon népszerű, az utóbbi évek során többszörösére emelkedett az igényelt adagok mennyisége, s – miként az iskola esetében is – munkahelyeket biztosít helybeliek számára.”

– Ezért úgy gondolom, bőven megtérülő befektetés az, amit önként vállalt fela­datok finanszrozására költ az önkormányzat.

Hasonlóképpen gondolkodnak Törökszentmiklóson is, ahol egyebek mellett különböző városrehabilitációs feladatokat lát el a kötelezőkön kívül az önkormányzat, például felújítják a Kossuth teret, új épületbe került a művelődési ház és könyvtár, de a város­háza is visszaköltözhetett eredeti helyére.

Emellett önként vállat feladatként működteti a fogorvosi ellátást, a járóbeteg-szakellátást, a gyermekgyógyászati és nőgyógyászati szakellátást is.

Továbbá több, kultúrához kapcsolódó területet is, például a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramot, a könyvtár, a múzeum és a kulturális központ működtetését, szociális terülten pedig a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a fogyatékkal élő és idős lakosok támogatását is fontosnak tartja a város.

De áldoznak a környezetvédelmi, a gyermekjóléti, továbbá sport és ifjúsági, és más egyéb területekre is.

Jobbá teszik az életet

– Ha jut rá pénz, nagy hiba nem törődni az ilyen feladatokkal – vallja Mezőtúr polgármestere, Herczeg Zsolt. Mint mondta, a városban élők közérzetét, minden­napi életét teszik jobbá ezek az önként vállalt terhek. – Előfordulhat olyan helyzet, amikor egy önkormányzat költségvetése nem teszi lehetővé ezek finanszírozását. Amikor viszont van egy kis mozságtér, érdemes erre áldozni. Nálunk például fontos a civil szervezetek támogatása, a zeneiskola, a Takácstanya hagyományos nyári művésztelepének felkarolása éppúgy, mint az állatmenhely támogatása.

Munkatársainktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!