EGÉSZSÉGÜGY

2017.09.22. 06:59

Több, mint ezer beteg tűnt el a kórházi várólistákról egy hónap alatt

Jelentős mértékben rövidültek a műtéti várólisták országszerte az utóbbi időszakban. A megyei adatok ráadásul ennél is kedvezőbb képet mutatnak. Nézzük a számokat: egy hónap alatt eltűnt több mint 1 ezer 251 beteg a várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Az augusztusi adatokból kiderül, hogy a leghosszabb ideig a gerincstabilizáló műtétre kell várni Magyarországon, átlagosan 451 napot, csípő- és térdprotézisre pedig majdnem egy évet.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Szívkatéterezés miatt most 622 beteg van a várólistákon, nekik átlagosan 163 napot kell várniuk arra, hogy egy szívspecialistához bejussanak.

Megyénk kórházaiban lényegesen jobb a helyzet az országos átlagnál. Míg a NEAK adata szerint átlagosan 301 nap a csípőprotézis műtét várakozási ideje, a szolnoki Hetényi Géza kórházban csak 52 nap, míg a MÁV-kórházban is maximum 150 napon belül műtőasztalra kerül a beteg.

Szívkatéterezés esetén legfeljebb 38 nap a várakozási idő Szolnokon, míg a szürkehályogműtétre legfeljebb 52 napot kell várni az átlagos 97 helyett.

– Az utóbbi hónapokban az intézetünk is sokat tett a várólisták rövidítése érdekében – tudtuk meg dr. Szántó Zoltántól, a Hetényi Géza kórház megbízott orvos-igazgatójától.

– Nyár végétől egyfajta belső átszervezést hajtottunk végre annak érdekében, hogy a központi műtő kapacitásait minél hatékonyabban ki tudjuk használni. Ennek eredményeit valójában néhány hónap múlva látjuk majd, de már most is érezhető a hatása.

A várólista-csökkentési programok 2014 óta zajlanak a magyar egészségügyben. Ha összehasonlítjuk a kiindulási adatokat a jelenlegivel, szembetűnő, hogy jelentős várakozásiidő-csökkenést értek el az intézmények.

Bár a betegek szempontjából már a néhány napos várakozás is megterhelő lehet, nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben nem a kórházak tehetnek róla, hogy csúszik a tervezett műtét időpontja.

A pácienseknek ugyanis az operáció előtt különböző vizsgálatokon kell átesniük, kardiológiai vizsgálattól a góctalanításig, az aneszteziológiai vizsgálatig.

Ez is növelheti a várakozási időt, hiszen gyakori, hogy a vizsgálatok kisebb fertőzést, például fogászati problémát vagy húgyúti fertőzést derítenek fel. Ezeket meg kell szüntetni a műtét előtt.

– Eddig kétszer kellett elhalasztani a térdműtétemet, mert mindkétszer más egészségügyi problémáim jelentkeztek – mesélte a rákóczifalvi S.-né Erzsike, aki jelenleg már lábadozik az elvégzett operáció után.

– Hiába volt kiírt műtéti időpont, muszáj volt többször áttenni a magas vérnyomásom, illetve egy tüdőgyulladás miatt… Most sikerült, s remélem, mielőbb lábra tudok állni.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy sok esetben egy meghatározott orvoshoz ragaszkodnak a páciensek.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Egy sebész teherbíró képessége viszont véges, a munkaideje behatárolt. Sokszor pedig a betegek még mindig hajlamosak keverni a várólistát és az előjegyzési listát.

Utóbbi hosszabb lehet, hiszen előfordulhatnak olyan kevésbé sürgős beavatkozások, amikor az orvos és a páciens előre egyezteti a megfelelő időpontot.

Jászberényben elfogyott a lista

A jogszabályban meghatározott várólista jelenleg értelmezhetetlenné vált a kórházunkban – tudtuk meg dr. Sinkó Káli Róberttől, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatójától.

– Protézisműtéteket vagy például szürkehályog-operációt mi egyáltalán nem végzünk, a többi műtétet pedig gyakorlatilag néhány napon belül el tudjuk végezni, ha a páciens erre alkalmas állapotban van. Így nálunk az epeműtétekre sem kell várni, csupán a szükséges vizsgálatok eredményeitől függ a beavatkozás időpontja – tette hozzá.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!