CSERKESZŐLŐ

2017.10.30. 11:25

Vajon alkothatott Cserkeszőlőn a híres festő, Szinyei Merse Pál?

Cserkeszőlő határában, gondozott szőlőtőkék között, egy kicsiny domb tetején áll egy kastély. Falai között híres festőnk, Szinyei Merse Pál fia, Félix lakott. Néhányan apját, a művészt is látni vélték a kastély körül, festőállványa mögött alkotva. Vajon van ennek valóságalapja?

Illési Sándor László alpolgármester szerint van mit alakítani a kúrián

Fotó: Mészáros János

A cserkeszőlői birtok eredetileg Szécsényi Baghy Béláé és feleségéé, Kandó Iréné, az ismert mérnök, Kandó Kálmán testvéréé volt.

Baghy Béla 1918-as halálát követően Kandó Irén másodszor is házasságot kötött, s 1922-ben férjhez ment a szintén özvegy Szinyei Merse Félixhez, Szinyei Merse Pál festőművész fiához. Az új pár Cserkeszőlőn (ahogy akkor nevezték: Kisasszonyszőlőn) telepedett le.

A házaspár egyik cselédje, Mészáros Bálint a hatvanas évek végén azt mesélte, az elhanyagolt kicsiny intézői lak egy év alatt változott tágas, szép kúriává. Félix a Szinyei családi birtokról, Jernyéről hozott festményekkel díszítette a kastélyt.

De apja alkothatott itt bármit is? Aligha.

Az ugyancsak Cserkeszőlőn élt Rivalszki József jól ismerte az egész Szinyei-családot: Jernyén fiatal fiú korában ő hordta Pál állványait és a különböző festőkellékeket.

Józsi bácsi sokat mesélt a kíváncsiskodóknak a művészről, aki állítólag a szabadban csak vázlatokat készített, majd a festőházában finomította azokat. Grafittal is alkotott, két rajzát Józsi bácsinak ajándékozta.

Állítása szerint Pálnak nem voltak barátai, inkább fiával, Félixszel töltötte az időt. Nem ivott, nem kártyázott és vadászni sem járt. Félix is ragaszkodott apjához, így amikor a festő 1919 telén meghalt, Félix nem sokáig maradt Jernyén, ahol minden az apjára emlékeztette.

Hamarosan, 1923-ban Kandó Irénnel a cserkeszőlői birtokra költöztek, Józsi bácsi pedig velük tartott.

De honnan vették a helyiek, hogy láttak festőállványt a kertben? Erre egy, a kastélyban szolgáló cselédházaspár, Mészáros Bálint és felesége (ők gondozták a parkot) ad magyarázatot egy Kun Mária által írt szakdolgozatban:

Félix húga, a szintén festőművész Rózsika sokszor ellátogatott ide bátyjához. Gyakran festegetett a parkban, a tónál és az erdőben. Őt és festőállványát láthatták a helyiek.

A tiszaföldvári Süveges Mihály­né Szinyei Merse Rózsika modellje volt 1923 és 1925 között. Azt mesélte azonban, hogy nemcsak a lánytestvér, hanem Félix is festett, van például egy képe, mely a kastélyt ábrázolja.

Illési Sándor László alpolgármester szerint van mit alakítani
a kúrián
Fotós: Mészáros János

Félix azonban másról volt híres: roppant tehetséges gazdának bizonyult. Virágzó mintagazdaságot alakított ki a birtokon.

A kúria melletti tavat halastóvá alakíttatta, valamint nagy libatenyészetet és méhészetet létesített. Automatizált tyúkfarmja a legjobb fővárosi éttermeket látta el tojással, a fiatal kakasokért az állam adott jó pénzt. A birtok spárgájának legfőbb vevője a Gundel étterem volt.

Kandó Irén bátyja olyan erőművi berendezést tervezett a majorság számára, amely az artézi kút vizéből kinyert metángázt hasznosította. Gázmotor által hajtott dinamó látta el árammal a házat, a kerti szökőkutat és a majort, de még a mezőgazdasági gépeket is.

A konyhában a felfogott gázzal főztek, a vízvezeték pedig nemcsak a fürdőszobát, hanem a kerti úszómedencét is táplálta. A virágzás azonban nem tartott sokáig: az államosítás után a Magyar–­Román Barátság MGTSZ irodája és kultúrháza kapott helyet az épületben.

Félix Budapestre költözött, apja festményeit eladogatta. A településen azonban ma is meleg szívvel emlékeznek vissza a Szinyei-család­ra, még ha be is bizonyosodott: a festő nem itt alkotta a híres Lila ruhás nő című képét, de még csak nem is járt soha Cserkeszőlőn.

Falfestmények után kutatnak

Az önkormányzat pár éve döntött úgy, hogy méltó emléket állít a Szinyei-családnak és felújíttatja a cserkeszőlői Szinyei-­kastélyt. A műemlékvédelem alatt álló épület rehabilitálására kétszázmillió forintot nyertek. A kastélyban a térség borkultúráját, az ehhez kapcsolódó eszközöket, illetve a híres festő és fia, Félix életét, családját, munkásságát mutatják majd be.

Napokon belül elkezdődik a munka, mindenekelőtt szakemberek vizsgálják át a falakat, esetleges falfestményeket keresve a látható festék alatt. Illési Sándor László alpolgármester elmondta: a kastély mellett kialakított korabeli borospince már megszépült, itt boresteket és más kulturális rendezvényeket szerveznek.

Talán nem véletlen az sem, hogy Jernye Cserke­szőlő testvérvárosa, számos közös tervük van a Szinyei-­család emlékének őrzésére.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!