Jászkunság

2017.11.11. 19:55

Felkészült a tél kihívásaira a Magyar Közút – hangzott el az ígéret

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap tizedik napjától kezdődően az ország teljes területén, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is téli üzemmódra váltott. Ennek kapcsán a megyeszékhelyen is tájékoztatót tartottak tegnap.

Ilyen monstrumokkal fogja járhatóvá tenni a megyei utakat a Magyar Közút Zrt. – mutatja a cég egyik munkatársa

Fotó: Csabai István

– Átlagos télre vagyunk felkészülve, ez azonban nem jelenti azt, hogy ha valahol rendkívüli időjárási körülmények lesznek, ne lehetne átcsoportosítani gépeket az ország egyik feléről a másikra, az időjárási körülményeknek megfelelően.

– Megyénkben is állomásoznak olyan hómaró gépek, ekéző és sószóró gépek, melyek mobilizálhatók – számolt be Vántsa Zoltán, a Közút megyei igazgatója.

– November 7-én és 8-án megtartották a gépszemlét, mely sikeres volt, egy gép volt még a szervizben. A megyei útszórósó-készlet elsején 1 ezer 733 tonna volt, de folyamatos a beszállítás, jövő hét közepéig minden sótárolót feltöltenek – hangsúlyozta.

A Közút négy mérnökségén keresztül összesen százhuszonnégy fővel látja el a társaság az 1 ezer 331 kilométeres megyei közúthálózaton a téli feladatokat, egész napos ügyeleti szolgálat mellett.

A tegnapi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy huszonhat sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű, ezek mellett négy rakodógép és négy hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó várja a bevetést.

A megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb eséllyel fordulnak elő hófúvások, ott hófogó rácsokat és hálókat helyeztek ki a szakembereik, összesen mintegy 7,6 kilométernyi útszakaszon – árulta el Vántsa Zoltán.

Ilyen monstrumokkal fogja járhatóvá tenni a megyei utakat a Magyar Közút Zrt. – mutatja a cég egyik munkatársa

A hóeltakarítási és síkosság-mentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok hierarchikus rendje szerint látja el a társaság, az előzetes ütemterveknek megfelelően, ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A fontos szakaszokon preventív jellegű sózást is végeznek. Fontos kiemelni, hogy a hóeltakarítás csak akkor hatékony, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az öt centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség.

Ha pedig rendkívüli időjárási körülmények lesznek megyénkben, az ország más részeiről átcsoportosított gépekkel próbálják megoldani a helyzetet.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!