TISZASÜLY

2017.11.19. 14:30

Így lesz a halhús finom, káros ízhatásoktól mentes

A Bereczki Máté Gazdakör tagjai meglátogatták a tiszasülyi halastavakat.

A válogatóasztalon szortírozzák a halakat

Fotó: Demény István

Az apropót az őszi lehalászás munkálatai adták. Ilyenkor szokás a halakat a nyári lakóhelyükről a teleltetőkbe helyezni. A halastavak vizét fokozatosan leengedik, és a tavak legmélyebb részén a halakat megfelelő szembőségű hálóval megfogják, gépi szák segítségével kiemelik a vízből, és a válogatóasztalra teszik.

Ezután faj és méret szerint szétválogatják. Mérlegelés következik, ez a termés számbavétele. Innen műanyag tartályokba kerülnek, és ezekben szállítják a mélyebb kialakítású teleltető medencékbe.

Itt a halak sűrűbben helyezkednek el, mint a nyári szálláson. Télen a teleltetők jegét fel kell törni, így lehet biztosítani a folyamatos halkiadást. Erre ugye, karácsony előtt igen nagy szükség van.

A látogatásunk során a lehalászás műveleteit figyelhettük meg, de tájékoztatást kaptunk az egész évi munkáról is.

A tógazdaságban a halak táplálása elsősorban nem abraktakarmányozást jelent. A halak főleg zooplanktonokon, alacsonyabb rendű rákokon élnek, melyek leginkább algákat fogyasztanak, ezért a tógazdának elsőrendű érdeke, hogy a halastóban mindig legyen kellő mennyiségű alga.

Ehhez viszont folyamatosan nagy mennyiségű szerves és szervetlen tápanyagra van szükség a halastóban, amit szerves trágya vízbe juttatásával oldanak meg a halászok. A „szemestakarmány” adagolása csak kiegészítő takarmányozás, a halak mozgási és életfenntartó energiáját biztosítja. A növényevő halak táplálása más technológiát kíván.

A válogatóasztalon szortírozzák a halakat
Fotós: Demény István

A halnevelés igen nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. Az sem mindegy, hogy a takarmányt melyik napszakban juttatják ki, és rendszeresen ellenőrizni kell a takarmányfogyasztást. Így lehet minőségi halat előállítani, melynek jellemzője, hogy a halhús nem zsíros és a káros ízhatásoktól is mentes.

Hazánk halfogyasztása (4,5–5 kg/fő) sajnos elmarad az EU halfogyasztásától (18 kg/fő).

Séta közben körbejártuk a lehalászó helyet, és megfigyeltük a haltenyésztők nehéz munkáját. Utolsó műveletként a vendégek halat is vásárolhattak. Végül a hely szellemének megfelelően, egy finom halászlé elfogyasztása koronázta meg a látogatást.

Demény István, alelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!