TÚRKEVE

2017.11.15. 06:52

Lassan életveszélyes kaland megmászni a kevi templom tornyát, de tavasszal elkezdődhet a felújítása

Komoly kihívást jelent mostanság, ha valaki a kevi református templom tornyát szeretné megmászni. Az építmény lassan életveszélyessé válik, felújítása nem várathat már sokáig.

Bár a látogatók számára kuriózumnak számít, mostanság nem könnyű megközelíteni a templom harangját

Fotó: Mészáros János

Elkorhadt gerendák, ingatag lépcsők, itt-ott hiányzó deszkák várják a vállalkozó kedvű toronymászókat, „cserébe” viszont páratlan élményt nyújt a 42 méter magas torony tetejéről körbepillantani a végtelen pusztaságon.

Ahhoz azonban, hogy a turisztikai szempontból is értékes látványosságnak bárki részese lehessen, komoly fejlesztések szükségesek.

– Bizony, nagyon ráfér már a toronyra a felújítás – tudjuk meg Kereszti Rolandtól, a református gyülekezet lelkészétől.

– Az utóbbi években a templom több része is megújult, így 2008–2009-ben a tetőszerkezet rekonstrukciójára került sor, 2010-ben a templombelsőt és az elektromos hálózatot újítottuk meg, 2012-től a harangok profi vezérlése működik, 2014-ben pedig az orgonánk felújítása zárult le.

Maga a torony azonban a felújítás minden lépcsőben kimaradt mostanáig, így az 1754–55-ben épült templom legmagasabb pontjára meglehetősen nehéz feljutni mostanában.

Most végre, egy pályázatnak köszönhetően, lehetőség nyílik rá, hogy a torony is megújuljon. A toronysüveg vörösréz borítást kaphat, illetve a lépcsőket és a kerengőt is biztonságossá teszik.

Nem sok hiányzott azonban hozzá, hogy úgy újuljon meg a templom, hogy épp a legfontosabb munkálatok maradnak ki belőle. A mostani beruházás egy több templomot érintő pályázati konzorcium része, s a gesztor információink szerint először egészen más felújítási elemeket épített be, Túrkevét érintően.

Így szinte az egész pályázati anyagot újra kellett tervezni, újra rangsorolva a legégetőbb munkákat.

Bár a látogatók számára kuriózumnak számít, mostanság nem könnyű megközelíteni a templom harangját
Fotós: Mészáros János

– A mi templomunkra most mintegy 350–400 milliós fejlesztés jut – teszi hozzá a lelkész. – A legnagyobb szerencsénk az, hogy már eleink is igazán korszerűen építkeztek. Az utolsó nagy felújításra 1822–23-ban került sor ugyanis, s az akkori munkálatok során gyakorlatilag három különálló darabból rakták össze a tornyot.

– Ezek viszonylag könnyen szétszedhetőek, s a felújítást követően ismét összekapcsolhatóak. Így nagyon bízom benne, hogy ha tavasszal, a terveknek megfelelően elkezdik a munkákat, év végére be is tudjuk fejezni, lezárva a pályázatot.

A madarak kedvelt búvóhelye

A kevi templom egészen természetközelinek számít, a madarak kedvelt búvóhelye lenne. Tornyát elzárva tartják, ezzel akadályozva meg, hogy a parlagi galambok ürülékükkel, taposásukkal, fészkeikkel még nagyobb kárt tegyenek az épületben. Egyébként még a rendszeresen megkonduló hatalmas harangok sem zavarnák el őket.

– A torony egyeztetett időpontban szinte bármikor látogatható volt az elmúlt időszakban az érdeklődők számára, hiszen párját ritkító látványban lehet részük mindazoknak, akik körbetekintenek az erkélyéről – mondta el Kereszti Roland.

– Sok bosszúságot okoz viszont ilyen alkalmakkor, hogy a tornyon körbefutó erkélyt szinte lehetetlen tisztán tartani a galambok miatt, mint ahogy az egész templom külső környezetét is naponta takarítanunk kell.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!