TISZA-TÓ

2017.11.24. 06:57

Téli álomra szenderült a Tisza-tó, hamarosan jön a korcsolyaszezon!

November 20-ára az ütemterv szerint befejeződött a Tisza-tó őszi leürítése – tájékoztatta honlapunkat Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense.

A tó jege is benépesül minden esztendőben

Fotó: Mészáros János

A tavaszi feltöltés kezdetéig a téli vízszint a Kisköre-felső vízmércén mért 620 (+–10) centiméter.

De miért is van szükség a Tisza-tavon téli üzemi vízszint alkalmazására?

Erre a kérdésre Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök adja meg a választ.

– Miután a Tisza-tó elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent.

– A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik.

– A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg. Egy esetleges árhullám előfordulása esetén a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti.

– A jeges árhullám a tározó körül lévő tizenhárom település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. Ebben a tekintetben a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület.

A tó jege is benépesül minden esztendőben
Fotós: Mészáros János

– Itt csupán hatszáz méter széles a hullámtér, így a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás, a jégbe fagyott uszadék sodródása esetén jelentős jégtorlaszok alakulhatnak ki. A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető.

– Ezen túlmenően a tározó műszaki és turisztikai létesítményeinek egyes karbantartási, fenntartási és fejlesztési feladatainak elvégzéséhez is téli vízszintnél van lehetőség.

– A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különösen a halállományára. Az üzemeltetés során minden esetben igyekszünk figyelemmel kísérni a halélettani szempontokat is – tette hozzá Fejes Lőrinc.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!