SZOLNOk/művészet

2017.12.26. 15:17

Egy daltól kapott ihletet a szolnoki testfestő lány – hihetetlen munkái vannak

Ismert művésznőit használta vászonnak a szolnoki Kontra Kata, hogy bemutassa a női sokszínűséget, a színek és a természet összeolvadását. A fiatal tehetség sokat jár mostanság Los Angelesbe, ahol rengeteg impulzus éri. Festett már Pásztor Annára, Péterfy Borira, Bocskor Bíborkára, Németh Jucyra és a színész-rendező Földes Eszterre is.

Fotó: Fülöp Noémi

– Sokat járok mostanság Los Angelesbe, ahol sok impulzus ér – kezdte az ötlete történetét Kata. – Színek, művészetek, alkotások mindenhol. Annyi színt magamba szívok ott mindig, hogy már muszáj volt továbbadnom.

Elmesélte, nagy kedvence a Rolling Stones zenekar, akik épp Ausztriában játszottak, de nem tudott elmenni a koncertre. Interneten szerette volna utólag megnézni, de egy egészen más videót talált. Egy olyan dallal találkozott, ami azonnal megihlette.

– Igazából félrehallottam a dal szövegét – nevet. – Lady Parrots, ezt hallottam. Hogy most emiatt vagy a dal hangulata miatt, de azonnal papagájok, különböző madarak, növények jelentek meg a szemem előtt. Nem tudtam leállítani az agyam, csak jöttek a képek, s megszületett az ötlet.

A legkülönfélébb mintákat festi meg
Fotós: Fülöp Noémi

Mint elmondta, felhívta egy ismerősét, aki már régóta szeretné videón rögzíteni, ahogy fest. Átbeszélték a tervet, lett egy videós stáb, Kata pedig intézte a fotósokat.

– Ezután kértem fel az énekesnőket: Pásztor Annát, Péterfy Borit, Bocskor Bíborkát, Németh Jucyt, a színész és rendező Földes Esztert, valamint Dénes Adél menedzsert, hogy legyenek a vásznaim.

Fotós: Fülöp Noémi

– Mind igent mondtak – mosolyodott el. – Nagyon kedvelem őket, emberileg és szakmailag is. A videóval az volt a célom, hogy bemutassam a nőiesség sokszínűségét. A színek és a természet összeolvadását.

Elárulta, hogy szereti az extrém dolgokat, úgyhogy mindenképpen tervez folytatást a történetnek. Szeretné, ha az összes általa kedvelt művésszel dolgozhatna egy hasonló témájú videóban.

Kontra Katalin a nőiesség sokszínűségét hangsúlyozza a festményeivel. A munkájáról forgatott videó műtermi körülmények között készült. Fotós: Fülöp Noémi

Arra a kérdésre, miért épp művészeket választott élő vászonnak, azt felelte, ők inspirálják. Úgy érzi, megvan az oda-vissza töltés energia szempontjából.

– Egy olyan vibráció, ami energiát gerjeszt és a kreativitás kapuit nyitja meg – fogalmazott. – Ha sok ilyen kapu összenyílik, az a legjobb.

Fotós: Fülöp Noémi

Anna sminkese

Kontra Katával, pontosabban a testet, arcot borító festéseivel a zenerajongók már többször találkozhattak. Az Anna and the Barbies zenekar énekesnőjének, Pásztor Annának közel három éve ő készíti a nem mindennapi, immáron védjeggyé vált erőteljes színpadi sminkjét.

Fotós: Fülöp Noémi

Ahogyan Annának ez az önkifejezése a színpadon, úgy Katának pedig az ecsettel való művészkedés az. Legyen az festővászon, emberi test, akár smink, maszk, esetleg testfestés formájában.

A testfestésről

Az első testfestések természetes növényi és ásványi anyagokból készültek. Különböző kultúrákban más-más jelentőséggel bírtak.

A testre festett szimbólumok mindenhol a közösséghez tartozást fejezték ki.

Fotós: Fülöp Noémi

Nagyon gyakran a rangsorban elfoglalt helyet. A vallások népszerűvé válásával központi helyet kapott, különböző ünnepségek, szertartások elengedhetetlen pontjai voltak. Az emberek nagy erőt tulajdonítottak a testre festett jeleknek, képeknek.

Hutter Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!