FEGYVERTARTÁSI TÖRVÉNY

2017.12.06. 17:27

Ha éjjel fegyverrel tör rám valaki az otthonomban és lecsapom, még le is csukhatnak? Hogy is van ez?

A közelmúltban a megrendült közbiztonsági helyzetre hivatkozva több európai állam, közöttük Csehország és Szlovákia is liberalizálta fegyvertartási törvényét. Ezzel részben az állampolgárokra hárította önmaguk megvédését. Másutt, például Angliában megmaradtak a szigorú tiltások. A hazai helyzetről dr. Tarjáni-Nagy Sándor szolnoki ügyvédet, a téma szakértőjét kérdeztük.

A magyar társadalom még nem érett meg a fegyvertörvény átfogó liberalizációjára, véli dr. Tarjáni-Nagy Sándor ügyvéd

Fotó: Mészáros János

– Nálunk jelenleg a könnyítéssel pontosan ellentétes folyamat zajlik – kezdte a hazai helyzet ismertetését az ügyvéd. Elmondása szerint a hazai törvényhozás a szaktárca előterjesztésére épp a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét hozza létre.

– Bár ezzel a civil és szakmai szervezetek, melyeket meg sem kérdeztek az ügyben, várhatóan vitatkozni fognak, az új szabályozás borítékolhatóan megszületik. Szakértői vélemények szerint ezentúl gyakorlatilag lehetetlen lesz hozzájutni lőfegyverhez, még a vagyonőrök, pénzszállítók számára is drákói szigorítás következik.

– Érdekes ellentmondás jön ezzel létre – folytatja a gondolatmenetet a szakember. – Miközben a kormányzat sporttámogatásként minden megyében lőteret is akar csinálni, közben még a sportlövők fegyvertartását is megszigorítják. Eddig is nehéz volt fegyverhez jutni, de a rendőrhatóságnak szigorú feltételek mellett volt mérlegelési jogköre. Számos országban, ha valaki megfelel a feltételeknek, általában megkapta az engedélyt és tarthat fegyvert. Nálunk a jövőben erre nem lesz lehetőség.

Arra, hogy a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számának alakulása indokolja-e a szigorítást, lényegében nemleges választ kaptunk.

– A kriminológiának fontos része annak vizsgálata, hogy a bűncselekményeket mivel követik el. Az elmúlt években bár kis számban, de sajnos akadt arra példa, hogy legálisan birtokolt fegyverrel követtek el bűncselekményeket.

E törvény most teljesen lefegyverzi a társadalmat, ugyanakkor léteznek illegálisan tartott fegyverek. Nő ezzel a veszélyeztetettségünk az új helyzetben?

– Illegális fegyverekkel az elmúlt időszakban ritkábban találkoztam. Számukról értelemszerűen nincs statisztika, kérdés, hogy az új fegyvertörvény csökkenti-e majd a mennyiségüket. A büntetési tételek jelenleg kettőtől nyolc évig büntetik az illegális fegyvertartást, a bírói gyakorlatban a középértékkel, öt évvel kell általában számolni. Bár ez is kemény, és további szigorítással lehet még kalkulálni, a teljes tiltással nőhet az illegálisan behozott fegyverek aránya. Azok a bűnözői körök, amelyek eddig behozták a fegyvereket, ezután is be fogják.

Ha nem nőtt a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma, mi indokolja a mostani keményebb irányvonalat?

– Az, hogy mennyire liberális, vagy szigorú a fegyvertartás megítélése a mindenkori kormány büntetőjogi felfogásának függvénye. Az állam, aminek büntetőmonopóliuma van a társadalomban, arra kapott felhatalmazást, hogy védje meg az államot és az állampolgárait. Ha megengedi a fegyvertartást, akkor ezzel lemondana ennek a monopóliumnak egy részéről. A jelenlegi nézet szerint a hatalom azt mondja, hogy nem adok fegyvert a kezedbe, hanem én védelek meg téged az alvilágtól. Ezzel is lehet vitatkozni, és itt is számos ellentmondással találkozunk.

Ma az alaptörvény megengedi az önvédelmet, az élet védelmét. A büntetőjog éppen az elmúlt években terjesztette ki a jogos védelmi helyzet fogalmát, de ez nem ment át a bírói gyakorlatba. Ma jogos védelmi helyzetben, ha az életed ellen irányul támadás, elvileg használhatsz arányos védelmi eszközt, ha van!

Ki mondja meg, hogy hol van a jogos védelmi határ?

Amerikában egyértelmű a helyzet. Ha éjszaka bemennek a házadba, nem kell megvárnod, hogy megtámadjanak. Feltételezheted, hogy az életedre törnek, így azonnal használhatod az otthon engedéllyel tartott fegyvert.

Nálunk ez elképzelhetetlen, mert nem is lehet majd fegyverhez jutni, másrészt, ha élsz a védelem lehetőségével, szerencsés vagy, ha nem téged csuknak le. Például miért kell megvárnom, hogy fegyver legyen nála? Mire kiderül, már késő lehet.

Arra meg nem kérhetem meg, hogy uram, legyen szíves egyet a mennyezetbe lőni, hogy arányosan védekezhessek. Neked tizedmásodperc alatt kellene ebben döntened, de a bíróság a jelenlegi gyakorlat szerint ezen évekig fog vitatkozni.

A magyar társadalom még nem érett meg a fegyvertörvény átfogó liberalizációjára, véli
dr. Tarjáni-Nagy Sándor ügyvéd
Fotós: Mészáros János

 

Ezek szerint, ha éjszaka bejön hozzám valaki, akár lőfegyverrel a kezében, és a szobámban tartott fokossal lecsapom, lecsukhatnak érte?

– Van rá esély. A kérdés másik oldala, a mai magyar társadalom mennyire lenne érett egy, a szlovákhoz hasonló liberálisabb fegyvertörvényre, ezzel nőne-e a társadalom biztonságérzete, nehéz kérdés. Szerintem a hazai társadalom nem érett egy liberális fegyvertörvényre. Lehet, hogy meg fog rá érni, de most még nem tartunk ott.

– Az én véleményem és tapasztalatom, hogy ahol fegyver van, az gyakran el is sül. Sok embert megbízhatatlanná tehet a fegyver révén a kezében tartott hatalom. A szolgálatom során évekig jártam fegyverrel. Bár volt, hogy csőre kellett töltenem, de máig örülök neki, hogy soha nem kellett használnom. Az embereket nehéz rászoktatni egy legális és jóhiszemű, önvédelmi fegyvertartásra. A magyar mentalitás miatt én úgy látom, egyetlen kormány sem meri liberalizálni nálunk a fegyvertartást.

– Ellenben annak sem látom szakmai szempontból sem a valós okát, hogy miért éppen most szigorítanak a fegyvertartáson.

A bűnözés szintje folyamatosan csökken, legalábbis a statisztikai adatok szerint, így nem értem, miért kell az európai tendenciákkal ellentétes irányba haladni. A sportegyesületekre és a vadászatra is kiterjedően, a világ legkeményebb fegyvertartási törvényét elfogadtatni.

– Ami azzal is jár, hogy még az eddig legálisan megszerzett fegyverek nagy részét is vissza kell majd szolgáltatni, s az államnak kártalanítani kell a tulajdonosaikat. Példátlanul szigorú az új fegyvertörvény, de a vele szembeni szakmailag megalapozott tiltakozások nem jutnak el az illetékesekhez.

Kriminológiát is oktatott

Tarjáni-Nagy Sándor pályája hosszú ideig összefonódott a fegyverekkel. Katonaként ejtőernyős mélységi felderítő volt, ahol a mesterlövész-fegyvertől a Kalasnyikovig számos típusra kapott kiképzést. Első diplomáját a rendőrtiszti főiskola bűnügyi szakán szerezte, rendőrtisztként sokáig állandó kísérője volt szolgálati pisztolya, mellette önvédelmi fegyverrel is rendelkezett. Ügyvédként elsősorban büntetőügyekkel foglalkozik, mellette korábban a gazdasági egyetem, korábbi főiskola felnőttképzésén oktatta a kriminológiát, amelynek egyik témaköre a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények volt.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!