TOMAJMONOSTORA

2017.12.08. 13:54

Jeruzsálemben, a Szentföldön gyarapíthatta tudását a tomajmonostorai töritanár

Kevés olyan általános iskolai tanárral találkozni manapság, aki a munka mellett előszeretettel ugrik fejest egy-egy szak­terület legmélyebb részleteibe. A huszadik századi egyetemes történelmet beárnyékoló holokauszt pedig végképp a kimeríthetetlen és lélekpróbáló területek közé tartozik.

Ujvári László

Boda Mihály tanár úr még a fotózáskor sem akart megválni diákjaitól, így került képre az egész osztálya

Fotó: Ujvári László

Pályázott, tanult és utazott Boda Mihály azért, hogy fejlessze és mélyítse tudását, új módszert ismerhessen meg. A tomaji történelemtanár egy újabb oldaláról ismerte meg a holokauszt borzalmait. A friss élmény sokat segít számára a téma tanításában.

Év elején jelentkezett a budapesti Holokauszt Emlékközpont által szervezett „Füstbe szállt életek” című akkreditált képzésre. A kurzus elvégzése után élt a Yad Vashem Intézet által meghirdetett lehetőséggel, mely egy izraeli tanulmányutat és továbbképzést foglalt magában.

– Óralátogatás alkalmával Radácsi Éva szaktanácsadóm javasolta számomra ezt a lehetőséget, akkor határoztam el, hogy a cél a Szentföld. Egy egész éves munka eredményeként jutottam el Jeruzsálembe – idézte Boda Mihály.

November elején, egy hétbe sűrítve ismerhette meg a Szentföldet, Jeruzsálem óvárosát, a Holt-tenger és a Maszada-hegy környékét, de az emlékezetes út nem csak a kirándulásról szólt: neves előadóktól és professzoroktól sajátíthattak el új pedagógiai szemléletmódot, mely megkönnyíti a tanárok dolgát, míg a diákoknak befogadhatóbbá teszi a témát.

– Mi úgy tanítjuk és tanuljuk, ahogy a tankönyvekben le van írva, pontosan és szárazon. De egy túlélő, egy családtag szemszögéből izgalmasabb, megfoghatóbb még ez a nehéz téma is.

– Nem pusztán számokkal, adatokkal és eseményekkel terheljük a diákokat, hanem emberi sorsokat, mintákat és példákat ismerhetnek meg az órákon – magyarázta az 1975-ös születésű pedagógus.

Őt is megfogta néhány történet, például egy olyan, tíz másodperc alatt történt házasságkötés, mely egy vasúti vagonban esett meg.

Boda Mihály tanár úr még a fotózáskor sem akart megválni diákjaitól, így került képre az egész osztálya
Fotós: Ujvári László

Az Izraelben elsajátított pedagógiai módszert egy ok­tató­film is segíti, melyet a Jeruzsálemi Egyetem professzorai állítottak össze.

– A nyolcadikos, serdülőkorú gyerekeket fokozott érzelemgazdagság jellemzi, sokkal jobban azonosulnak emberi példákkal, sorsokkal, mint puszta adatokkal – árulta el.

A témával kapcsolatos tanórákat csendben hallgatják a diákok, logikai és érzelmi oldalról megközelítő kérdésekkel ostromolják, mely alátámasztja az új módszertan létjogosultságát.

Bár a kerettanterv kevesebb óraszámot ír elő, a téma súlyából fakadóan Boda Mihály kicsivel több időt szán az időszak bemutatására és megismertetésére.

Azt is megtudtuk, miért az egyik legnehezebb, összetettebb történelmi téma mozgatja.

Kérdésünkre azt válaszolta:

– Érzelmileg nyitottabb vagyok a tragédiákra.

„Így a holokauszt, vagy más emberiségellenes bűntett mélyen érint és foglalkoztat.”

Most minden idejét leköti a tanítás, de ha tehetné, a magyarság i. e. 500 és i. sz. 500 közötti történelmét kutatná szívesen. Hobbija pedig az ornitológia, azaz a madártan.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!