TÚRKEVE

2018.01.11. 14:00

Beindult a falopások szezonja, de a túrkevei mezőőrök nem hagyják magukat

Különleges kamerák segíthetik mostantól a túrkevei mezőőrök munkáját. Az infrakészülékeknek köszönhetően éjszaka is mindent láthatnak.

– Hamarosan felszereljük a korszerű, új kamerákat – mutatja Takács Ferenc, a polgármesteri hivatal munkatársa.

Fotó: Mészáros János

A mezőőrök úgy ismerik a város külterületét, mint a tenyerüket. Árgus szemekkel ügyelnek a rendre, mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék, megakadályozzák a kisebb-nagyobb lopásokat a településen.

A mezőőrök szerint Túrkeve viszonylag csendes településnek számít, nemigen fordulnak elő kirívó esetek. A tél természetesen a falopások szezonja.

– A fatolvajok ilyenkor általában kisebb csoportokban és főleg éjszaka indulnak az előre kiszemelt erdősávokba, ahol kíméletlen pusztítást végeznek – tudjuk meg a mezőőröktől.

– A fákat kidöntés után gyorsan feldarabolják, a vastagját kocsira rakják, a vékonyát azonban otthagyják a helyszínen. Ennek fényében szervezzük meg a szolgálatot, és kiemelt figyelmet fordítunk a veszélyeztetettebb területekre.

A szervezet már 1997-től működik Túrkevén. A jelenlegi rendészeti törvény szerint igazoltatási és előállítási joggal rendelkeznek, bírságolásra azonban nincs lehetőségük, így szorosan együttműködnek a rendőrséggel.

Szerencsére nagyon jó a kapcsolatuk.

Természetesen a korábban szerzett tapasztalatoknak nagy hasznát veszik a külterületet járó mezőőrök. A szolgálatot is változó időpontokban szervezik, hogy ne legyen kiszámítható a beosztásuk. Így bármikor számíthatnak az ellenőrzésre a tolvajok.

Éjszaka pedig párosával vigyázzák a rendet, minden eshetőségre felkészülve.

A város önkormányzata a lehetőségekhez mérten segíti munkájukat. Tavaly például egy új Lada Niva terepjáró autót kaptak.

Mivel az eddigi autó, amelyet az orvosi ügyelettől jó pár éve megörököltek a kevi mezőőrök, már nem volt üzembiztos, a beruházás mellett döntöttek.

A remények szerint az új autó folyamatos munkavégzést biztosít a mezőőröknek, mellyel a külterület biztonságát is tovább tudják erősíteni.

– Emellett az elmúlt napokban több új kamerát vásárolt a város önkormányzata – mondta el honlapunknak Magos Vilmos alpolgármester.

– Hamarosan felszereljük a korszerű, új kamerákat – mutatja Takács Ferenc, a polgármesteri hivatal munkatársa.
Fotós: Mészáros János

– Ezekkel elsősorban az illegális hulladéklerakókat és a fatolvajokat figyeljük majd. Mivel a korszerű kamerák éjszaka is üzemképesek, s e-mailben folyamatosan küldik a fotókat, ha mozgást észlelnek, felszerelésüktől azt várjuk, hogy tovább javul a közbiztonság a város minden területén.

Meggyűlt a bajuk a tolvajokkal

Mivel Túrkeve határában sok a mezőgazdasági terület, a mezőőröknek a kukoricatolvajokhoz is emlékezetes eseteik fűződnek.

Korábban egy éjjel az egyik külterületi földúton igazoltatni akartak egy autóst.

Lámpával is jelezték, hogy álljon meg, de nem fékezett. Kis híján a kerekei alá kerültek, majdnem elütötték a mezőőröket. Ahogy mondják, a tolvajok egyébként egyre ötletesebbek.

Találkoztak már olyan esettel is, amikor a kukoricatolvajok csak megtörték a kukoricaszárat, majd következő nap mentek vissza érte utánfutóval.

De nem csak kukoricát lopnak, a vezetékek is igen kelendőek. Előfordult például, hogy egy öntözőberendezés motorjából szereltek le négy hűtőt.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!