SZOLNOK

2018.01.17. 16:30

Kortárssegítők járják a sulikat, tanár helyett ők tartják az órát

Számos gonddal kell megküzdeniük a diákoknak nap mint nap: zaklatás, iskolai erőszak, családi problémák… De kihez tudnak bizalommal fordulni, ha segítségre van szükségük? Ez bizony nehéz kérdés. Vannak viszont valakik, akikre mindig számíthatnak a fiatalok, ha problémájuk akad. Ők a kortárssegítők.

Czakó Nóra

Marosi Márk (jobbra) kortárssegítő az egyik mentor, Erdős Csaba (középen) segítségével tartott órát az internet veszélyeiről

Fotó: Fodor Orsolya

Két évvel ezelőtt indította el a megyei rendőr-főkapitányság kortárssegítő programját, mely során fiatal önkénteseket képeznek ki arra, hogy társaiknak bűnmegelőzési tárgyú órákat tartsanak, és segítsenek a problémáik megoldásában.

A minap két kortárssegítő, a kilencedik évfolyamon tanuló Bodnár Bettina és a tizenegyedikes Marosi Márk a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának egyik osztályában tartott órát.

– Az iskolában, az egyik tanáromtól hallottam erről a programról, és mivel szeretek segíteni másokon és örömet okoz, ha segíthetek, úgy döntöttem, jelentkezem.

– Nem gondoltam volna, hogy be is jutok, de örülök neki, hogy sikerült, mert nagyon élvezem ezt az egészet – meséli lelkesen Bodnár Bettina, aki a kortárssegítő és kortársoktató képzést is elvégezte.

– Én is azért jelentkeztem a képzésre, mert szeretek segíteni a fiatalokon, és nagyon látszik a korosztályom tagjain, hogy szükségük van az olyan segítőkre, mint amilyenek mi is vagyunk – veszi át a szót Marosi Márk.

– Azt tapasztalom, hogy a fiatalok néha nem tudják kivel megosztani a problémájukat. A szülőkkel nem merik, a kortársaikban viszont jobban megbíznak, mint bárki másban. Ezért döntöttem úgy, hogy vállalkozom erre a feladatra – magyarázza Márk.

Marosi Márk (jobbra) kortárssegítő az egyik mentor, Erdős Csaba (középen) segítségével tartott órát az internet veszélyeiről
Fotós: Fodor Orsolya

– Abban különbözik a mi előadásunk egy átlagos tanórától, hogy ugyan mi vezetjük az órát, mégsem úgy viselkedünk, mint a tanárok, hanem egyenrangúak vagyunk a diákokkal – folytatja Bettina.

– Éppen ezért nem csak mi beszélünk, hanem mindenki beszámol a saját tapasztalatáról. Az órák témája egyébként főként az internet és annak veszélyei, de az iskolai erőszak, a bulizás és a kábítószer is terítékre kerül – teszi hozzá Bettina, akitől azt is megtudjuk, hogy mindegyik osztály különböző és nagyon változó, hogy mennyire interaktívak az általuk tartott órákon.

– Valahol meg sem szólalnak a diákok, csak hallgatják az előadásunkat, máshol viszont hiperaktívak, az viszont elmondható, hogy általában könnyebben elbeszélgetnek velünk, mint egy felnőttel.

– Ez főként annak is köszönhető, hogy az óra elején megkérdezzük az osztályt, hogy a tanár bent maradjon-e. Természetesen miután a pedagógus kimegy, könnyebben beszélnek a problémáikról – számol be tapasztalatairól Bettina.

– Mivel a tanulók ugyanúgy kezelnek minket, mint egy diákot és néhányukkal osztálytársak is vagyunk, jobban meg tudjuk beszélni a felvetülő gondokat, és ki tudjuk fejteni a véleményünket – fűzi hozzá az elhangzottakhoz Márk.

Bodnár Bettina
Fotós: Fodor Orsolya

– Az órák kilencven százalékában egyébként mindenki nagyon aktív és kérik is a segítségünket a társaink. Ha pedig valamit nem tudunk, akkor először a többi kortárssegítőt kérdezzük meg, és ha ők sem tudják, akkor a mentorainkhoz, a rendőrségi segítőkhöz fordulunk. Emellett fórumokat is szoktunk tartani, ahol megosztjuk egymással a tapasztalatainkat.

Marosi Márk elárulja, hogy ő is szeret kortárssegítőként „dolgozni”, de azért nehéz dolguk van. Szabadidejükben próbálnak ugyanis segíteni társaikon, és igyekeznek minden tőlük telhetőt

megtenni.

– Nem csak az általunk megtartott órákon kérhetnek tőlünk segítséget diáktársaink, hanem bármikor megkereshetnek minket Facebookon vagy telefonon is. Emellett tervezzük, hogy a jövőben fogadóórákat is tartunk majd az iskolában – teszi

hozzá Márk.

Erdős Csabától, a megyei rendőr-főkapitányság bűn- és baleset-megelőzési előadójától, aki rendőrségi segítőként közreműködik a programban, megtudtuk, hogy kortárssegítő nem lehet bárkiből, a jelentkezők ugyanis szigorú válogatáson estek át.

– Teszteket kellett kitölteniük és egy pszichológussal is beszélniük kellett. Így valóban azok kerülhettek be a programba, akik egyrészt elhivatottak voltak, másrészt alkalmasak voltak arra, hogy ezt a tudást elsajátítsák.

– Azoknak pedig, akik átmentek a szűrőn, egy többnapos képzésen kellett részt venniük Szarvason – beszél a program részleteiről honlapunknak Erdős Csaba.

– A megyéből két nyolcfős csapat kezdte el a kortárssegítő képzést. Az elmúlt évek során azonban a létszám változott, hiszen sokan elhagyták ezt a közösséget.

– Máshová költöztek vagy új iskolába kezdtek el járni, így jelenleg a megyében tíz aktív kortárssegítő „dolgozik”. Ők tartanak tanórákat szerte a megyében, mind általános, mind középiskolás diákoknak.

Kellő ismerettel rendelkeznek a bűnmegelőzésről

Fekete Miklós ezredes, megyei bűnmegelőzési osztályvezető lapunknak elmondta, a program azon a tapasztalaton alapul, hogy a fiatalok jobban befogadják azt az információt, amit egy kortársuktól hallanak.

– A kiképzett kortárssegítők kellő ismerettel rendelkeznek a bűnmegelőzés témaköréről. Tudják például, hogy az egyes bűncselekményeket hogyan lehet felismerni, vagyis milyen esetek minősülnek jogsértőnek. Információkat kapnak arra vonatkozóan, hogy hogyan kell viselkedni egy ilyen szituációban, és hogyan lehet ezzel szemben fellépni a büntetőjog eszközeivel.

– Mindezt a tudást pedig egy kötetlen, interaktív, beszélgetős órán át is tudják adni a korosztályukba tartozó diákoknak – fejti ki az osztályvezető.

– Ezekkel az ismeretekkel azonban nemcsak a diákok megóvása a célunk, hogy az ő sérelmükre ne kövessenek el bűncselekményt, hanem egyúttal azt is igyekszünk megelőzni, hogy maguk a tanulók kövessenek el valamilyen jogsértést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!