HAMIS MAGÁNOKIRAT

2018.01.06. 19:57

Fénymásolt diákbérlettel fülelt le a jegyellenőr egy harmincas nőt a szolnoki buszon

A Szolnoki Járásbíróság hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek, és 1 évre próbára bocsátotta azt a harmincas évei­ben járó, büntetlen előéletű nőt, aki hamis bérlettel közlekedett az egyik helyi járatú autóbuszon, Szolnokon.

Az eset 2017. április 11-én hajnalban történt. A nőt a 13-as jelű buszon 6 óra körül jegyének vagy bérletének bemutatására kérte fel a jegyellenőr. A nő ekkor egy összvonalas tanulóbérletet mutatott fel, az ellenőr azonban gyanút fogott és rendőrt hívott.

Mint utóbb kiderült, a bérlet hamis volt, fénymásolóval készítették. Az ügyben a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat, és állította bíróság elé a nőt.

A Szolnoki Járásbíróság megállapította a bűncselekmény elkövetését, a tettét megbánó és a tárgyalás napjára a jegyellenőr által kiszabott bírságot is befizető, büntetlen előéletű nővel szemben próbára bocsátást alkalmazott. Az ítélet jogerős.

A hatályos jogszabályok szerint a hamis magánokirat felhasználásának vétségét követi el számos más eset mellett az, aki jog létezésének bizonyítására hamis magánokiratot használ fel, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja.

Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekménye miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki rá – kaptunk jogi értelmezést is a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályától.

M. G.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!