TISZA-TÓ

2018.01.06. 14:30

Kerékpáros rekordok dőltek a Tisza-tónál

Az elmúlt esztendőben összesen 30 ezer 884 biciklis haladt át a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján, ami új éves rekord, másfélszer haladja meg a 2016-os adatokat.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége csak júliusban 9 ezer 86 kerékpárost regisztrált a Tisza-tó duzzasztóműve feletti úton, ami szintén abszolút havi rekordnak számít – tájékoztatott Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense.

A Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a 3 méter széles kerékpárút 2005–2007 között épült meg.

A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta kíséri figyelemmel a tó körül, pontosabban a duzzasztóművön áthaladó kerékpáros-forgalmat, amely az elmúlt évtizedben négy és félszeresére bővült.

Az első, nem teljes évben, 2008-ban még „csak” 6800 biciklis hajtott át az üzemi hídon, tavalyelőtt azonban már meghaladta a számuk a 20 ezret. Fontos hozzátenni, hogy az igazgatósági statisztikákban csak azok a kerékpárosok jelennek meg, akik áthaladtak a duzzasztómű felett, tehát azok, akik például Abádszalókról tekernek Tiszafüredre, vagy Kisköréről bicikliznek Sarudra, nem szerepelnek a statisztikában.

Az adatok tanúsága szerint az év minden hónapjában bicikliznek a tó körüli töltéskoronán, a nyári hónapokban azonban ugrásszerűen megnő a kerékpárral túrázók száma. A nyári időszakban a duzzasztóművön áthaladó kerékpárosok száma az egész évinek több mint kétharmada.

Sz. Zs.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik