TISZA-TÓ

2018.01.16. 07:00

Ezek a halak rengeteg kárt okoznak, a horgászok életét is megkeseríthetik

Évek óta az egyik legnagyobb problémát okozza a Tisza-tavon a törpeharcsa-állomány mértéktelen elszaporodása, ezáltal az invazív faj okozta károk növekedése.

Egyre nagyobb mennyiséget fognak ki a törpeharcsákból

Fotó: Ujvári László

Minden esztendőben egyre nagyobb mennyiségben gyérítik a törpét, tavaly pedig nagyot léptek előre.

– 2017-ben már öt szerződéses halász állt munkába tavasszal, akik több száz szerszámot helyeztek el a Tisza-tóban. A megnövelt létszámnak és a halászok szakértelmének köszönhetően több mint háromszorosára növekedett a kifogott és elszállított törpeharcsa mennyisége a 2016-os évhez viszonyítva – közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Az elmúlt év eredménye a halgazdálkodási társaság várakozásait is felülmúlta. Míg 2016-ban tizenhatezer, addig 2017-ben közel ötvenezer kilogramm törpeharcsától szabadították meg a tavat.

Egyre nagyobb mennyiséget fognak ki a törpeharcsákból
Fotós: Ujvári László

Hogy miért indokolt a gyérítés? A törpeharcsa étvágya határtalan, táplálék-konkurenciát jelent az őshonos, kedvelt horgászhalaknak, és a horgászélményt is jelentősen rontja. A gyérítéssel pedig lényegesen több élelem jut az őshonos halainknak.

U. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!