HALADNI KELL A KORRAL

2017.10.20. 11:25

Ilyen az egész országban sehol sincs! Termálvízzel fűtenek a cserkei templomban

Az ország egyik legmodernebb templomává lép elő a cserkeszőlői Szent Benedek templom, ahol hamarosan termálvizes fűtést építenek ki. Ez hazánkban egyedülálló lesz.

Bár a termálfűtés kiépítése még el sem kezdődött, novemberben végeznének is vele, mondja Illési Sándor alpolgármester

Fotó: Joó Zsuzsa

– Bármennyire is azt hiszik néhányan, hogy a termálvizes fűtés kiépítése rendkívül nagy mérnöki mutatvány, valójában egész egyszerűen megoldható – válaszolta Illési Sándor László alpolgármester, amikor arról kérdezzük, hogyan tudják megvalósítani a jól hangzó terveket.

Kiderül, a templomtól csak húsz méterre fut az a gerincvezeték, mely ellátja meleg vízzel az iskolát, a bölcsődét és az óvodát is. Ezekben az intézményekben is termálvízzel fűtenek. Miért ne lehetne a templomban is ugyanezt megvalósítani?

– Több évvel ezelőtt merült fel először az elképzelés, hogy jó lenne itt is kiépíteni a termálfűtést – folytatja Illési Sándor László.

– Eddig egyáltalán nem volt semmiféle fűtés, a hívők beöltözve jártak telente a templomba. Önkormányzatunk most úgy döntött, magára vállalva a költségek nagy részét, belefog a beruházásba, méghozzá mihamarabb.

– Az első „kapavágást” már a jövő héten megejtjük és terveink szerint novemberben végzünk is a kiépítéssel, a hőlégbefúvók felszerelésével. Nem mellesleg az önkormányzat arra is gondolt, hogy télen több közösségi rendezvénynek is otthont ad a csodaszép templomunk, így a fűtés valóban mindannyiunk érdeke – fűzte hozzá az alpolgármester.

Bár a termálfűtés kiépítése még el sem kezdődött, novemberben végeznének is vele, mondja Illési Sándor alpolgármester
Fotós: Joó Zsuzsa

Cserkeszőlő két és fél millió forinttal támogatja a beruházást, az egyház félmillió forintot tesz hozzá. Az egyházközségnek a jövőben sem kell fizetni: a fűtéssel együtt járó költségeket teljes egészében az önkormányzat vállalja át. Jövőre a református templomban is termálvízfűtés lesz.

Röpködtek a mínuszok telente

– Templomunkban valóban nem volt eddig fűtés, tavaly télen röpködtek a mínuszok. Ez a modern templom téglából épült, ami jobban lehűl, mint egy régi, például kőből épült. Meg is fáztak itt a cserepes növényeink! – mondja Varga Tamás, Cibakháza-Cserkeszőlő plébánosa.

Hozzátette, ő maga gyermekkorában hideg templomban nőtt fel és semmi baja nem lett, sőt, ennek is megvan a maga varázsa.

– Cibakházán pedig „csak” padfűtés van, de a hívők mégis szeretnek odajárni. Persze, ez a cserkei termálvizes fűtés korszerű lesz, és hát tény: haladni kell a korral! – bólogat az atya.

Sok a turista az épületben

A cserkeszőlői katolikus Szent Benedek-templom télen-nyáron igen látogatott. Főleg a turistaszezon idején, amikor bizony igen sok vendéget köszönt Varga Tamás atya a hívők soraiban. Télen harmincan-negyvenen vesznek részt átlagosan egy-egy vasárnapi szentmisén, nyaranta csaknem tele van a templom.

Tamás atya szerint örömteli, hogy sokan még pihenésükben sem feledkeznek el Jóistenről.

A Szent Benedek templom egyébként 2005-ben épült, július közepén szentelte fel dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!