Jászkunság

2022.01.03. 15:00

Lehetetlen észrevenni a csendes gyilkost az szén-monoxid érzékelő nélkül

Ha először vásárolt szén-monoxid-érzékelőt, egyetlen fontos feladata van: olvassa el a magyar nyelvű használati utasítást, amely leírja, hová helyezze el a lakásban a készüléket, az mikor riaszt, és önnek ilyenkor mi a teendője.

Illusztrációfotó/Shutterstock

A fűtési szezon kezdetével kéz a kézben járva jelennek meg hírek a szén-monoxid-mérgezésről, amelyek döntő többsége lakásokban, családi házakban következik be. Pedig némi anyagi beruházással és felelősségérzettel megelőzhető a baj – írja a delmagyar.hu

A néma gyilkos

Kezdjük azzal, hogy a tragédiák elkerülésére a fűtőkészülékek éves karbantartása kiemelten fontos feladat, függetlenül attól, hogy öntött kályha, kandalló, fali fűtőtest, gázkonvektor, cserépkályha vagy éppen kéményes kazán biztosítja a lakásban a meleget. Természetesen a kémények időszakos tisztításáról sem szabad megfeledkezni! De mindezt letudva még a leglelkiismeretesebb lakástulajdonos sem dőlhet hátra!

A néma gyilkos – legtöbbször így szokás jellemezni a szén-monoxidot.

Nem csoda, hiszen az életet veszélyeztető gáz színtelen, szagtalan, íztelen – lehetetlen érzékelni. A fejfájást, szédülést, bágyadtságot okozó gáz alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre, és mérgezéses halált okoz. Éppen ezért a karbantartások mellett ajánlott és fontos az ezt jelző készülék alkalmazása is, nyílt és zárt égésterű fűtési rendszereknél egyaránt. 

Csak szaküzletből

A mai korszerű készülékekre általában érvényes, hogy alacsony gázkoncentráció-mérési üzemmóddal bírnak, így nemcsak az elektronikát, az akkumulátorát és a szirénáját tesztelheti könnyedén, hanem a CO-érzékelő szenzor működését is. További nagy előnyük, hogy fürdőszobában is használhatóak: a pára nem okoz számukra üzemzavart vagy helytelen működést. Hol találhat ilyen megbízható készüléket? Számos boltban, még piacon is, de jó tanács, hogy szaküzletben vásárolja meg.

Hangsúlyozottan fontos, hogy csakis magyar nyelvű leírással és érvényesített garanciajeggyel ellátott érzékelőt válasszon

– javasolja Kisdeák Ferenc, a FÉG szaküzlet ügyvezető tulajdonosa. A szakember elmondta, a használati útmutató pontosan leírja, hová helyezze el a készüléket, és milyen esetben számíthat jelzésre vagy éppen riasztásra. Kitér a termék élettartamára is. 

Több is kell belőle!

Az érzékelőt a fűtő-, vízmelegítő készülék közelébe, a kéménycsatlakozás magasságában ajánlott felszerelni annak ismeretében, hogy a szén-monoxid a levegővel elkeveredve koncentrálódik a légtérben. Az igazán okos készülékek már a nagyon alacsony szén-monoxid-szintet is jelzik, a termékleíráson ezt is feltüntetik ppm értékben. A légtér magas gázkoncentrációjára a termék hangos riasztása figyelmeztet.

Hány darab készülékre ruházzon be? Ahány fűtőkészülék működik a lakásban – kályha, gázkazán, vízmelegítő, kandalló –, mindegyik közelébe jusson egy. Ez a legbiztonságosabb megoldás.

Az érzékelők élettartama átlagosan 7 év, a garancia is ehhez igazodik. Ezen túl érdemes újat venni; javítani ezeket nem szokták, otthon sem érdemes ezzel kísérletezni. De a rendeltetésszerű működéséről ön is meggyőződhet a készüléken található tesztgomb segítségével. Egy minőségi szén-monoxid-mérő nagyjából 10–20 ezer forintba kerül. Ha azt számoljuk, hogy ennyiért 7 évig biztonságban tudhatja a családját, megéri a beruházás. 

Hívjon segítséget!

Ha a készülék riaszt, ne essen pánikba! Először is szellőztessen, nyisson ki minden ablakot, ajtót! A családot terelje ki a friss leve­gőre.

Ezután a fűtőkészüléket, például gázkazánt kapcsolja ki. Hívja ki a gázszerelőt, aki az esetek többségében orvosolni tudja a bajt. Ha kell, akkor kéményseprőt, tűz esetén katasztrófavédelmet, mentőt is riasszon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!