JÁSZBERÉNY

2019.08.13. 11:19

A gyorsan változó világ mindenkire hatással van

A gazdaság és kultúra szereplői hatodik alkalommal találkoztak a Jászberényben megrendezett Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumon. A tanácskozás számos témában lehetőséget adott az eszmecserére. A résztvevők párbeszédet folytattak az oktatás és technológia kapcsolatáról, a gazdaságfejlesztés határokon átívelő irányairól is.

Illés Anita

Hatodik alkalommal rendezték meg a Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumot Jászberényben.

Fotó: Gémesi Balázs

A XXIX. Csángó Fesztiválhoz kapcsolódva a Csángó Fesztivál Alapítvány és Kárpát-Haza Klub szervezésében, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület társszervezésében a város immár hatodik alkalommal adott otthont a Kárpát-Haza Magyar Konferenciának és Üzletember Fórumnak.

A tanácskozás célja évről évre az, hogy az anyaországi és a külhoni gazdasági és kulturális közösségek kapcsolatépítését elősegítse, új dimenzióba helyezze. A fórum megnyitója a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium hagyományőrzőinek tisztelgésével kezdődött, majd az ünnepi műsorban a Hlavacska család tagjai jászsági táncokat mutattak be, valamint fellépett a Fricska Táncegyüttes.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte a Jászság meghatározó gazdasági erejét és egységét, azt a szemléletet, hogy a jászsági vállalkozók közül sokan nem a konkurenciát látják egymásban, hanem a partnerséget.

A konferenciát megnyitó dr. Szabó Tamás polgármester hangsúlyozta: a rendezvény fő mondanivalója az, hogy a Kárpát-medencei gazdaság és kultúra kapcsolata oda- és visszaható, tehát egy kölcsönkapcsolat.

A hagyományokon és alapértékeken alapuló kapcsolat erősítésére, új gondolatok megtárgyalására ezúttal is helyet adott a konferencia és a hozzá kapcsolódó kulturális, hagyományőrző programok.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumot Jászberényben.
Fotó: Gémesi Balázs

A háromnapos eseményen országosan, megyénkben és határon túlon ismert gazdasági és kulturális szakemberek osztották meg tapasztalataikat, gondolataikat a napjainkban folyamatosan változó világról.

– A digitalizáció korában annyira gyorsan változik a környezetünk, hogy ez mind a gazdaság, mind pedig az egyéni életünkre hatással van, és ezt követni kell – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, aki a fórum első előadásában a XXI. századi oktatási rendszer fő irányairól beszélt, ami a konferencia egyik kiemelt témája volt. Kitért arra is, hogy az oktatási rendszer hogyan tud megfelelni a gazdaság elvárásainak.

Nem szabad elfeledkezni értékeinkről

A fórumon elhangzott, hogy a problémamegoldó, együttműködő és alkalmazkodó képesség, a kreativitás és az érzelmi intelligencia fejlesztése mellett meghatározó a digitális tudás. Ám a hagyományokban gazdag kultúra ápolásáról, értékeinek megőrzéséről sem szabad megfeledkezni.

Így a történelmi hagyományaink, regionális turisztikai értékeink népszerűsítése a Kárpát-medencében szintén meghatározó témája volt a konferenciának. Az előadók kitértek egyebek mellett a gazdaságfejlesztés határon átívelő lehetőségeire a jászsági, kunsági és külhoni magyar vállalkozók körében, a Kárpát-medence versenyképességének növelésére, valamint a családi vállalkozások szerepére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában