JÁSZKUNSÁG

2018.10.03. 13:57

A környezetre és az egészségre is súlyosan káros illegális anyaggal tüzelni

Rongy, gumi, műanyag, lakkozott fa. Van ahol – jobb híján, vagy tudatlanságból – ezek is a kazánban, kályhában végzik. Hiába panaszkodnak a szomszédok, a füst elszáll, így bizonyítani nehéz a szabálytalanságot. Ám nem csak ezek égetése káros, a hagyományos széntüzelés is jelentősen hozzájárul a szmoghoz, ami súlyos károkat okoz mind a környezetben, mind az egészségben.

Molnár-Révész Erika

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Fegyverneken többen panaszkodnak a kéményekből felszálló fekete füstre, mióta beállt a hideg, szerintük elviselhetetlen a szag a környéken.

– Rongyot, gumit égethetnek, nem csak a kazánban, korábban szabad téren is tapasztaltunk ilyet – tette hozzá a helyi panaszos.

– Hozzánk ilyen bejelentés sem idén, sőt, még tavaly sem érkezett. Ahhoz, hogy vizsgálatot indíthassunk, mindenképpen jelezni kell nekünk az esetet – mondta dr. Pető Zoltán, Fegyvernek jegyzője.

– Olyan már előfordult, hogy például nem szeméttel, hanem Tüzépen vásárolt lignittel fűtött a szomszéd. Annak erősebb szaga van, de a füstje is sűrűbb, mint az egyéb szénfajtáknak. Viszont nem tilos... – hozta fel példaként.

– Nem jellemző a településünkön, hogy szabálytalan tüzelést észlelnénk. Persze akadnak kivételek, de ritkán – nyilatkozta megkeresésünkre Vankóné Jekli Anikó, Tiszaroff jegyzője is.

Az elmúlt években elmondásuk szerint nem tapasztaltak illegális, környezetszennyező otthoni tüzelést, ezzel szemben kültéri szabálytalanságra akadt példa. Előfordult már, hogy szabadtéri tűzgyújtás miatt érkezett lakossági bejelentés, de azt kérésükre azonnal eloltották.

Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jegyzőkhöz ritkán jut el a panasz, a katasztrófavédelem szerint számos háztartásnál bevett gyakorlat, hogy háztartási szemetet, rongyokat, vagy lakkozott, festett fát égetnek el, hiszen így megszabadulnak a feleslegessé vált szeméttől, ráadásul hőt is termelnek vele.

– Megyénkben számos háznál találhatóak szilárd tüzelőanyaggal működő kazánok, valamint kályhák. Nem mindegy azonban, hogy ezekben mit égetünk el! – hívta fel a figyelmet a problémára Németh Ádám sajtószóvivő.

– A háztartási hulladékok égése során mérgező gázok szabadulnak fel, ezek lerakódnak a tüdőben, a bőrön, és kijutnak a légkörbe. A hulladék elégetésével nemcsak rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, hanem felgyorsul a fűtőeszköz és kémény belsejében a kátrány- illetve koromlerakódás – hangsúlyozta.

Hozzáteszi, ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, akkor is annyi kátrány rakódik a kéménye falára, mint a normál fűtőanyag esetén a teljes fűtési szezonban. Ez pedig súlyos problémához, például kéménytűzhöz vezethet.

A szóvivő szerint a legjobb olyan fával tüzelni, amely hasábokra vágva, fedett, jól szellőző helyiségben legalább két évig száradt. Ezzel nemcsak a fa fűtőértéke növekszik, hanem a károsanyag-kibocsátása is jelentősen csökken.

Dr. Fehér Éva Andrea szolnoki tüdőgyógyász főorvos szerint az egészség szempontjából valóban nem mindegy, mivel fűtünk, hangsúlyozza, nem csak a szemét, de a hagyományos széntüzelés is komoly károkat okozhat.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Véleményem szerint, amíg a károsanyag-kibocsátást és ezen tevékenységeket törvény szabályozza, például biztonsági intézkedésekkel, szűrőberendezések használatával, addig a magánháztartásokban végzett illegális fűtési tevékenység, például a szemétégetés ellenőrizetlen – mondta az orvos.

– De a legális, hagyományos szénfűtés is jelentős környezeti és egészségkárosodással jár. Fosszilis anyagok, például szén égetésekor, szénfűtéskor korom- és szállópor-szemcsékből olyan nagyobb molekulájú szemcsék jönnek létre, amelyek egészségkárosodást okoznak.

– Különböző műanyagok és hulladékok elégetésekor pedig a felszabaduló kén-dioxid, szén-monoxid is káros az egészségre. Ha ezekből a káros szemcsékből bizonyos időjárási körülmények között a levegő telítődik, szmog jön létre – hangsúlyozta a megyei szakember.

Akár egészségkárosodáshoz is vezethet a szmog

– A szmog következményei az egészséges embernél az enyhe irritációtól a súlyos egészségkárosodásig terjedhetnek, illetve súlyos esetben halállal végződhetnek. Enyhe esetben felső és alsó légúti irritáció, köhögés, múló nehézlégzés, nyálkahártya-, szemirritáció, orrfolyás fordulhat elő.

– Súlyos esetben extrém nagyvárosi körülmények között hörgőgörcs, vagy tüdővizenyő lehet a halál oka – mondta dr. Fehér Éva Andrea szolnoki tüdőgyógyász főorvos, légzőszervi rehabilitátor.

Hozzátette: a krónikus légúti betegségben szenvedőknél a szmog rontja az alapbetegséget.

– Ennek következtében az alaptünetek fokozódnak, kisebb-nagyobb mértékben kialakulhat heveny állapotromlás, a tünetek fokozódása. Például a köhögés mértékének növekedése, súlyosbodó nehézlégzés, növekvő köpetürítés.

– Mélyebb tünetek esetén esetlegesen kórházi elhelyezést, kezelést igénylő helyzet alakulhat ki – figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában