KARCAG/SZOLNOK

2020.02.29. 11:30

A vádlottak többsége nem tesz vallomást

Sok tekintetben jelentős horderejű ügyet tárgyal a Karcagi Járásbíróság, lassan negyedik éve. Már csak a számok nagysága miatt is bonyolult az ügy: a meglopott külföldi autókölcsönzők, illetve a be nem fizetett adók után a magyar állam felé a kár milliárdos nagyságrendű; az ügynek kilencvenöt vádlottja van, több ezer oldalas a periratanyag.

Munkatársunktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Karcagi Járási Ügyészség 2016 tavaszán kilencvenöt ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A vád szerint a vádlottak, csoportonként szerveződve, 2012 áprilisa és 2014 júliusa között Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban, különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve, prémium kategóriás autókat béreltek ki, azokat nem szolgáltatták vissza.

A bűncselekmények szervezői a megszerzett gépkocsik nagy részét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítóikat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és értékesítették azokat, egy kisebb részét pedig alkatrészenként adták el.

A büntetőügyet kezdetektől fogva a bűncselekmény felderítéséhez tartozó illetékesség miatt mindmáig a Karcagi Járásbíróság tárgyalja. Ám ez év eleje óta a Szolnoki Törvényszék Kossuth úti főépületének nagy tárgyalótermében folytatják a Karcagi Bíróság hatáskörébe tartozó bizonyítási eljárást.

E hét legelején immáron az ötödik tárgyalási napot tartották meg Szolnokon. A törvényszék 53-as számú nagy tárgyalójában hétfőn már csak az ügyvédek voltak. A vádlottak legtöbbje, lassan már szinte mindegyik, ugyanis a bíróság előtt nem tesz vallomást, lemondott a tárgyalásokon való jelenléte jogáról is, így aztán még csak szembesítésre sem kötelezhető. Egy részük az idézésekre nem jelenik meg, többek ellen elfogatóparancs van érvényben, mert tartózkodási helyük ismeretlen, a hollétük felkutatása sikertelen, mert itthon vagy külföldön bujkálnak, előállításuk rendre eredménytelen.

Időközben egy vádlott elhalálozott, vele szemben megszűnt az eljárás. Dr. Gy. Molnár Sándor bíró így a nyomozati vallomásokat és egyéb jegyzőkönyveket olvassa fel és ismerteti. A jogszabály szerint a vádlottak távolmaradása mellett is születnek majd ítéletek a hosszúra nyúlt ügyben. A Karcagi Bíróság június végéig, minden hónapban öt-öt, a Szolnoki Törvényszék épületében tartandó tárgyalási napot tűzött ki – a legközelebbi március 5-én lesz.

Az irányítók szervezték a kölcsönzést

A bűncselekmények elkövetését szervező körök strómanok bevonásával valósították meg a gépjárművek kölcsönzését. A szükséges anyagi fedezetet a finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása kétszázezer és ötszázezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A donorok pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez. Csoportonként szerveződve ötszázezer, illetve ötvenmillió forint közötti értékben béreltek ki közel száz gépjárművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában