JÁSZBERÉNY

2019.12.13. 07:00

Agyonvert kutyákat dobtak a konténerbe

Megrázó, szörnyű eset történt a városban a közelmúltban. A gyepmesteri telep egyik konténerében kilenc vérző fejű kutya tetemét találták meg. Feltételezések szerint súlyos kegyetlenséggel végeztek a négylábúakkal. A telep állatorvosa, dr. Csabai Tibor szerint agyonütötték az ebeket.

Munkatársainktól

Fotó: Illusztráció. Forrás: Shutterstock

– Borzalmas látvány fogadott, amikor értesítettek, hogy nézzem meg a gyepmesteri telep mellett található konténerbe lerakott kutyákat – mondta dr. Csabai Tibor, a telep állatorvosa.

– Láttam, hogy külsérelmi nyomok vannak az állatokon. Ez azt jelenti, hogy vérzett a kutyák feje és a szájukból is folyt a vér. Tehát, mintha fejbe verték volna őket. Első dolgunk az volt, hogy értesítettük a jászberényi rendőrséget, mert ki kellett nyomozni, hogy ki vitte a telepre a kutyákat, ki a tulajdonos. Ez tudomásom szerint megtörtént. A tulajdonos közölte, az állatorvosa igazolja, hogy a kutyák betegségben elhullottak, és ezért kerültek a telep melletti konténerbe.

Az ellátó orvossal nem találkoztam, így azt nem tudjuk, hogy milyen betegségük lehetett az állatoknak. A rendőrség dolga, hogy ezt felderítse – részletezte dr. Csabai Tibor, aki szerint a látottak alapján kegyetlen módon végezhettek a kutyákkal. Megjegyezte, hogy a rendőrség nem hallgatta meg az üggyel kapcsolatban.

Mári Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az esettel kapcsolatban hírportálunknak annyit nyilatkozott, hogy a Jászberényi Rendőrkapitányság folytatott nyomozást az ügyben. A hatóság azonban a rendelkezésre álló adatok és információk – többek között szakértői vélemény – elemzését, értékelését követően megállapította, hogy bűncselekmény nem történt, ezért a nyomozást november 11-én megszüntette.

Sajtóinformációk szerint egy, a nyomozást lezáró jegyzőkönyvből ismeretes, hogy a két tenyésztő állatorvosa szopornyica-fertőzésre hivatkozott. Az állatkínzás hazánkban is komoly vétségnek számít. A tett súlyosságától függően akár szabadságvesztéssel is büntethető.

– Megdöbbenve értesültem a hírekről. Annyi esettel találkoztam már, mégis azt mondom, hogy az emberi kegyetlenséghez soha nem lehet hozzászokni – kezdte Abony Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke.

– A szopornyica betegség nem lehet indok ilyen brutalitásra, és felmentő körülményt sem jelenthet – folytatta. Mónika elmagyarázta, hogy egy polgári perben a kutya dolognak számít. Ám büntető ügyben már élőlény, tehát az állatvédők jogosultak kiállni az érdekeiért.

– Ahhoz, hogy az állatkínzás ténye megálljon, elsősorban állatorvos szakvéleménye szükséges. Méghozzá abban a tekintetben, hogy az adott tartási mód és körülmény okozott-e maradandó egészségkárosodást vagy éppen az állat pusztulásához vezetett. Azt gondolom, ez az eset teljesen magáért beszél – fejtette ki az alapítvány elnöke. Elmondta azt is, hogy egy sor egyéb tényező mellett valaki csak úgy lehet tenyésztő, ha van ellátó állatorvosa. Ezeknek a szakembereknek is igen nagy a felelőssége az ebek sorsának alakulását illetően.

Védőoltással megelőzhető a kór

A szopornyica a kutyák között terjedő fertőző betegség. Tünetei között magas láz, hasmenés, hurut és köhögés is szerepel. Emberre nem veszélyes, az ebek körében azonban bármilyen korú és fajtájú kutya fogékony lehet rá, bár elsősorban a fiatalabb ebek hajlamosak megbetegedni.

Illetve olyan egyedek, amelyek szervezete már elveszítette védekezőképességét a kórral szemben. A megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni, a sorozatos védőoltás igen fontos az állatok számára. A szopornyicán átesett vagy a rendszeresen oltott szukák a kölyköket is immunissá teszik az anyatejjel, nagyjából tíz, tizenkét hetes korukig.

A témához kapcsolódóan véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában