JÁSZSÁG

2019.07.11. 17:19

Bíznak a gazdák az árak kedvező alakulásában

A jászsági földeken is megkezdődött az aratás az elmúlt hetekben. A termésátlag a viszontagságos időjárás ellenére jónak ígérkezik. A gazdálkodók reménykednek a kedvező átvételi árakban is.

Illés Anita

A traktorok megszokott látványt nyújtanak megyénk szántóföldjein és az utakon is ebben az időszakban. Illusztrációfotó.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Elődeink régen Péter, Pál napján kézzel kezdték el aratni az életet adó búzát. Manapság is sok helyen, így térségünkben is felidézik az egykori kézi aratási szokásokat, hagyományokat. Ez erőt és reményt adhat a napjainkban már gépiesített aratómunkához.

Az aratás a jászsági földeken is folyamatban van. Jászárokszállás határában két héttel ezelőtt az őszi árpa betakarításával kezdődött el a munka, majd a vetőmagborsó következett.

– A termésátlag jónak ígérkezik, a közepesnél jobb termésben bízunk. Az időjárás jelenleg optimális az aratáshoz – felelte érdeklődésünkre Fodor Ferenc, a jászárokszállási Kossuth 2006 Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A vetőmagborsónál átlagban hektáronként 2,7 tonnára, tavaszi árpánál pedig 5,4 tonnára lehet számítani. Őszi árpából hektáronként 5,3 tonna várható – tette hozzá a mezőgazdasági cég vezetője.

Mint azt megtudtuk, búzát és repcét még nem vágtak le. Őszi káposztarepce aratásával kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait ifj. Győri Ernő, jászfényszarui gazdálkodó, aki elmondta, hogy gyenge, közepes termés lett. Ezt befolyásolta, hogy az erős aszályos időszakot a nagy csapadékmennyiség nem tudta kompenzálni. Az árak az átlagosnál jobbak voltak.

– A búza aratását ma kezdjük, a minőséget még nem tudjuk megbecsülni, mert a csapadék rontott a helyzeten – magyarázta a gazdálkodó. A mezőgazdasági termelők természetesen nemcsak a jó termésátlagban bíznak, hanem abban is, hogy kedvezően alakulnak az átvételi árak. Az átlagosnál jobb termésre számít a jászteleki Ivanics Balázs gazdálkodó, a megyei agrárkamara alelnöke, akit éppen aratás közben értünk el telefonon.

– A termésátlag minden bizonnyal területenként változó lesz. Azokon a helyeken, ahol a gazda tavaly ősszel odafigyelt a talajnedvességre, ott jobb eredményre lehet majd számítani.

– Természetesen az időjáráshoz is alkalmazkodni kell. Tavaly ősszel több helyen volt probléma, mert későn kelt ki a gabona, nem tudott rendesen bokrosodni. A csapadék idén majdnem későn érkezett a növényekre, ezért a gazdáknak jobban oda kellett figyelniük a növényvédelemre – állapította meg Ivanics Balázs.

Búzát gyűjtenek a rászorulóknak

Az elmúlt évhez hasonlóan a jászsági gazdák most is gyűjtenek búzát a Magyarok Kenyere programban. Ennek gyűjtőhelye Jászteleken lesz, Ivanics Balázsnál. A jótékonysági kezdeményezést immár kilencedik alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hirdette meg, amelynek célja, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területein élő adományozóktól búzát gyűjtsenek.

A felajánlott búza egy részét liszt, másik részét pedig kenyér formájában juttatják el magyar gyerekeket segítő szervezetekhez határokon innen és határokon túl is. A Jászságban tavaly közel huszonegy tonna gabonát gyűjtöttek össze a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában