BUDAPEST/szolnok megye

2018.11.22. 06:55

Dr. Kállai Mária: a fejlődés alapja a jó és gyors út

Hétfőn folytatódott az országgyűlés őszi ülésszaka az Országházban. Dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője napirend előtti kérdést intézett az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez.

Mészáros Géza

Dr. Kállai Mária a megyét érintő közútfejlesztési tervekről tett fel kérdést az országgyűlésben

Fotó: Mészáros János

„Hogyan szolgálják a minisztérium közútfejlesztési tervei Szolnok város, annak térsége és a megye gazdasági fejlesztését?” – tette fel a kérdést a parlamentben hétfőn dr. Kállai Mária. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelő miniszter helyett a szakállamtitkár válaszolt a felvetésre.

– A Szolnokon és a jász-nagykun-szolnoki megyeszékhely térségében zajló kiemelt közútfejlesztések nem csupán a hazai, de az Erdély és Nyugat-Európa tengelyen zajló közúti forgalom felértékelésében is jelentős változásokat hoznak – jelentette ki Cseresnyés Péter hétfőn az Országházban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára dr. Kállai Mária, a megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője kérdésére válaszolva elöljáróban kifejtette, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan a vidék felzárkóztatásában érdekelt.

Mindemellett a megyei jogú városok felemeléséhez is hathatós támogatást nyújt. Dr. Kállai Mária a felvetésében emlékeztetett, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye hosszú időn keresztül azon kevés megyék egyike volt, melyet semmilyen gyorsforgalmi út nem ért el.

Ezért is volt örömteli – jelezte a honanya –, hogy az Orbán-kormány a Modern Városok Program egyik fő elemeként valamennyi megyeszékhely gyorsforgalmi bekötését jelölte meg. A képviselő asszony kitért a már megkezdett és a tervezett fejlesztésekre, az iránt is érdeklődve, hogy azok, az ütemtervekhez képest milyen készültségi fokban vannak.

Cseresnyés Péter a válaszában az M4-es és az M44-es autóutak építése, az M4-es szolnoki elkerülője, a jászberényi elkerülő út, a 4-es főút Abony és törökszentmiklósi szakaszának felújítása, illetve a Szolnok közlekedését alapvetően befolyásoló belvárosi Tisza-híd építése kapcsán hangsúlyozta, mindegyik közútfejlesztési elem a korábbi kormányzati tájékoztatásnak megfelelő szinten van.

Dr. Kállai Mária a megyét érintő közútfejlesztési tervekről tett fel kérdést az országgyűlésben
Fotó: Mészáros János

Egyesek előkészületi szakaszban vannak, mások esetében pedig már javában folynak a kivitelezési munkálatok. Az államtitkár mondandójában kiemelte, hogy a kormány a vidéki infrastruktúra-fejlesztés megvalósításáért a Modern Városok Program mellett meghirdette a Modern Falvak Programját is, amelyben ugyancsak szerepelnek úthálózat-építési és -rekonstrukciós projektek is.

Jelezte, hogy az a cél, 2030-ig az ország bármely pontjáról 30 percen belül elérhetővé váljon legalább egy 2x2 sávos főközlekedési út.

– A jó minőségű, gyors ütemben közlekedhető út a környezet gazdasági fejlődéshez járul hozzá.

– A gazdasági fejlődés pedig a munkahelyek megtartását és megteremtését, a magyar családok biztonságos, jó színvonalú megélhetését jelenti – foglalta össze röviden válaszának lényegét Cseresnyés Péter államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában