JÁSZKUNSÁG

2019.03.25. 13:59

Egyedi ötletekkel fejlesztenék a megyeiek a turizmust

Nem könnyű feladat egy szűk költségvetésű települést turisztikailag felvirágoztatni. Pedig ehhez esetenként elég egy ötlet és néhány lelkes ember. A jó példákból összeszedtünk egy csokorra valót.

Joó Zsuzsa, Ujvári László

Turisztikai szerepet szánnak a toronynak Tiszaszőlősön

Fotó: Ujvári László

– De jó lenne, ha már a tiszainokai tájházban eskethetnék! – sóhajt nagyot Kiss Eliza, aki legalább olyan lelkes polgármester a falujában, mint amennyire ötletes anyakönyvvezető. Kiss Eliza nem most kezdte a szerelmesek hivatalos „összeboronálását”: évek óta szívesen fogadja azokat a párokat, akik szokatlan esküvőre vágynak.

– Az a jövőbeni tervem, hogy hagyományos paraszti környezetbe illesszem be a mai modern esküvőket. Igen, szeretem a kontrasztokat – nevet a településvezető, aki azért reméli, mások is így vannak ezzel.

Sajátos esküvői-lagzis ötletüket az inokaiak most a 21. Szolnoki Utazás Kiállítás látogatóinak is megmutatják.

– Pénteken, délután 16 órától egy kis „műsorral” készülünk a vendégeknek. Előadjuk az általunk megálmodott esküvőt, a kikéréstől az összeházasodásig. Azaz a vőfély a zenekarral megy a menyasszonyt és a vőlegényt kikérni, majd végigvonul a nászmenet egészen az „oltárig”.

– Mivel az anyakönyvvezető én vagyok, ezért én fogom összeadni itt is a fiatal párt, természetesen ezt már modernebb körülmények között. Majd ropnak a vendégek egy táncot.

A szertartásban, amit bemutatunk – illetve amivel a későbbiekben találkozhat minden Tiszainokán összeházasodó pár is –, két kultúra ötvöződik. A régi és az új.

– Segítségünkre a Cuháré Néptáncegyüttes lesz, akik népviseletbe öltözve játsszák majd végig az esküvőt – meséli Kiss Eliza.

Csöppnyi falu, nagy ötlet. Az inokaiak tehát az esküvői turizmusban látják a kiemelkedési lehetőséget. A szomszédos Nagyréven az önkormányzat tulajdonában lévő hajóban látnak fantáziát.

Turisztikai szerepet szánnak a toronynak Tiszaszőlősön
Fotó: Ujvári László

Burka István polgármester örömmel számolt be arról, hogy egy nyertes pályázat segítségével végre nosztalgiakomppá alakíthatják át vízi járművüket. Nem is akármilyenné! Lapátkereke lesz a hajónak!

Remélik, az országban is egyedülálló látványosságnak számító kompot sokan megcsodálják és kipróbálják majd. Ezen akár esküvőt vagy temetést is lehet tartani.

Régi torony áll gazdátlanul Tiszaszőlős központjában. Az ember nem tudja megállapítani, mi lehet az. Pedig épp ez különbözteti meg Szőlőst a környező településektől.

A körülbelül nyolcméteres torony a református templom közvetlen szomszédságában árválkodik. Valamikor még egy kúria is állt mellette, a Csabay-család élt ott egykor. Az egyik, ma is meglévő épület volt a cselédlak, a torony pedig víztoronyként szolgált.

A Csabay-kúria és a teljes birtok vízellátását biztosította. Sajnos a kúriát valamikor a második világháború előtt elbontották. Ma már csak a víztorony és az egykori cselédlak áll. Utóbbi átalakításával és felújításával egy kétfogatú tájházat hoznak létre.

Az épület első részében a földesúri, nagypolgári életmódot, a másikban a cselédség mindennapjait mutatnánk be. A víztorony sem marad szerep nélkül. A második világháborút követően orosz katonák laktak a cselédházban. A víztorony belsejében található orosz felirat az ő emléküket őrzi.

A Tisza-tó és térségének egyik kevés figyelmet kapó érdekessége az úgynevezett Százéves fa története. A Tiszafüred közeli ártéren található, kerülete körülbelül hat méter.

Régen a helyiek tájékozódási, találkozási pontként használták. Sokak szerint, csak legenda a fa matuzsálem kora. A Tisza-tó létrehozása előtt is állt már, ráadásul évtizedekkel korábban is Százéves fa néven ismerték.

Bővítve a látványosságok sorát, éppen a Tisza-tónál, Kiskörén épül fel hamarosan hazánk első raftingpályája. A kiskörei hallépcső egy Közép-Európában egyedülálló látványosság, de raftingpályával kiegészítve ez fokozottan igaz lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában