SZOLNOK

2019.01.11. 18:45

Elkezdték a templomok felmérését a szakemberek

Hartai Gergely

E két épületben nemrég meg is kezdődtek a felmérések. Csütörtök például a mellékoltárak és a padok állapotát vizsgálták a restaurátorok.

– A most elemzett műremekek még az 1800-as évek első felében készültek, így nagy szükség van a felújításukra – mondta el Máthé György.

A szolnoki esperesplébános hozzátette, a vártemplomban a belvárosi munkáival párhuzamosan dolgoznak a hozzáértők. Megtudtuk, néhány éve egy stabilitásvédelmi felújításon estek át a belvárosi templom oltárai.

Az évszázadok során ugyanis faanyaguk teljesen kiszáradt, ezért fémelemekkel erősítették meg azokat. A szúmentesítést is ekkor végezték el.

– Hatalmas felületek vannak a beltérben, ezért arra számítunk, nem lesz könnyű a munka. Terveink közt szerepel, hogy a tetőzetet új cserepezéssel lássuk el. Azt viszont már tudjuk, hogy a gerendákkal nincs gond. Ezek állapotáról még az elődöm gondoskodott – taglalta.

Máthé György elmondta, ezekben a napokban minden szakterületről érkeznek hozzájuk restaurátorok, hogy adatokat gyűjtsenek.

– Rengeteg feladat áll még előttünk. Beleértve a villanyszerelési és a kőművesmunkákat, a freskórestaurálást, és persze a kamerarendszer kiépítését is – részletezte.

Hangsúlyozta, az elkövetkező beavatkozásokról folyamatosan tárgyalnak a püspökség szakértőivel. A restau­rálási tervek nyolcvan százaléka egyébként már régóta rendelkezésükre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában