Mezőtúr

2018.09.19. 15:22

Gyökeres szemléletváltás kellene, hogy megszűnjön az illegális hulladék

Időről időre illegálisan lerakott szemétkupacok csúfítják el Mezőtúr külterületi részeit.

Szilvási Zsuzsa

Hulladékhalmokat sodor a szél Mezőtúr határában.

Fotó: Mészáros János

– Érdemes eljönni felénk, és megnézni, mi minden csúfítja el ezt a területet – panaszkodott egyik olvasónk.

– Tavasztól őszig bármikor mennénk ki a Peres-partra, mindenfelé szeméthalmokba ütközik a szemünk. A szél hordja szét a szemetet.

A város külterületén valóban nem kell sokáig autózni ahhoz, hogy hulladékkupacot találjunk. Az önkormányzat már több kísérletet tett az illegális lerakók felszámolására. Több éven keresztül voltak kinn konténerek ezen a területen, melyeket azért helyeztek ki, hogy mindenféle külön díjazás nélkül vihessék oda a szemetüket azok, akiknek errefelé van telkük.

Sajnos, sokan akkoriban is úgy gondolták, hogy a konténer csak egyfajta jelzés, és kimustrált kanapétól a régi hűtőszekrényig mindenfélét leraktak a környékén. Az így termelődött hulladék elszállítása tíz esztendő alatt közel harmincmillió forintjába került a városnak.

Hulladékhalmokat sodor a szél Mezőtúr határában.
Fotó: Mészáros János

Ezért végül felszámolták a kihelyezett konténereket. Később hulladékgyűjtő zsákok vásárlására és akár hét végén történő lerakására biztosítottak lehetőséget, ám az érintettek ezzel csak elvétve éltek.

Közben viszont a korábbi konténerek helyén ugyanúgy gyűlik a szemét, mint korábban, s kötelező önkormányzati feladatként ugyanúgy el kell szállítania a városnak.

Ahhoz pedig, hogy végleg eltűnjenek a szeméthalmok, valószínűleg még jó néhány esztendőre, és az emberek szemléletváltására van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában